Jak připravit povrch na nový exteriérový nátěr

Jak připravit povrch na nový exteriérový nátěr
Jak připravit povrch na nový exteriérový nátěr. Pokud budete provádět nový nátěr fasády svého domu, naprostým základem je úprava povrchu, aby nová barva dokonale přilnula. Jak na to?

Broušení a škrábání

Převážnou část práce při přípravě exteriérového nátěru tvoří příprava povrchu. Vyvarujte se chyb. Nejtěžší částí této přípravy je broušení a škrábání. Pokud pracujete na nenatřeném povrchu, můžete se si ho rychle připravit. Ale u většina dříve natřených povrchů budete muset uvolněný a odlupující se nátěr seškrábat a obrousit do jedné roviny. Je to zdlouhavý a únavný proces, ale je to důležitá součást procesu. Natírání přes odlupující se barvu bude mít za následek odlupování nové barvy, a vynechání procesu broušení zanechá na vašem domě velké, nevzhledné skvrny. Elektrické brusky urychlí práci, ale musíte ochránit svůj dýchací systém.

Opravy a čištění povrchů

Když odstraníte starý nátěr z vašeho domova broušením a škrábáním, pravděpodobně si všimnete poškozených oblastí. Poškození může být způsobeno opotřebením povětrnostními vlivy nebo případně činností zvířat nebo hmyzu. Bez ohledu na příčinu je důležité provést opravy. Po dokončení oprav můžete povrch očistit. Brusný prach a nečistoty se uvolní rychlým otřením nebo vzduchovou tryskou. Pokud je ale část domu obzvláště špinavá – například od nečistot ze silnice – možná budete muset stěnu vydrhnout, a to buď ručně, nebo pomocí elektrické myčky. Pokud se rozhodnete pro elektrické mytí dávejte pozor, abyste nestříkali nahoru. Postřikovač vždy nasměrujte tak, aby síla vody směru.

Sledování počasí

Jedním z triků při přípravě exteriérového nátěru je naučit se vždy sledovat počasí. Podívejte se na mapu oblastí s chladným počasím a na to, zda jsou potřeba parotěsné zábrany. Déšť může přerušit nátěr exteriéru, ale je třeba vzít v úvahu i další aspekty klimatu. Například mnoho tmelů a barev má omezený rozsah pracovních teplot. Při příliš vysokých nebo nízkých teplotách se budou vytvrzovat pomalu nebo vůbec. Přečtěte si jejich štítky, abyste se ujistili, že nebudete mít potíže. Vlhkost je dalším faktorem, který může zpomalit dobu vytvrzování. Pokud natíráte ve zvláště vlhkých podmínkách, nezapomeňte před přidáním dalšího nátěru zkontrolovat předchozí vrstvu. Podobně při plánování průběhu své práce berte v úvahu dráhu slunce. Oblasti domu, které mají málo nebo žádné přímé slunce, budou schnout pomaleji. Části, které jsou na přímém slunci, získají tvrdý povrch a před úplným vytvrzením vyschnou na dotek.

Pozor na rozlití

Než sáhnete po barvě, vždy se ujistěte, že máte po ruce něco na vyčištění rozlitých tekutin. Pokud používáte latexovou barvu, bude to voda a čisté hadry. Pokud používáte barvy na bázi oleje nebo smaltu, budete potřebovat ředidlo doporučené výrobcem barvy. Zkontrolujte štítek plechovky s barvou, obvykle v části Pokyny pro čištění. Na ředidla pozor, mají vysoký obsah VOC (těkavých organických sloučenin).

Testování

Než se ponoříte do přípravy exteriérového malování, naneste na povrch zkušební vzorek barvy. Zkontrolujte, zda odpovídá barvě exteriéru, kterou jste vybrali. Není nic horšího, než když se dostanete do poloviny malby domu a uvědomíte si, že máte špatný odstín barvy.

Zdroje: Family Handyman

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.06.2024
Reklama
Reklama