Jak pěstovat cukrovou kukuřici?

Jak pěstovat cukrovou kukuřici?
Jak pěstovat cukrovou kukuřici? Květen je poslední čas na výsev kukuřice, aby rostliny měly dostatek času na růst a dozrání. Pokud jste to ale zatím ještě nestihli, můžete to rychle napravit.

Můžete vysazovat

Nejlepších výsledků při pěstování dosáhnete, když vyséváte do vícebuněčného podnosu uvnitř v domě a vysazujete, až budou sazenice dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat. Jakékoli rostliny kukuřice zaseté v dubnu lze vysadit nyní, po období otužování. Semena kukuřice vysévejte do malých květináčů nebo modulů na konci jara a vysaďte do bohaté, vlhké půdy na slunné místo, jakmile pomine veškeré riziko mrazu. Kukuřice cukrová je opylována větrem, takže ji vysazujte spíše v blocích než v řádcích. Rostliny pravidelně zalévejte a zvažte mulčování kolem základny každé rostliny, abyste udrželi vlhkost v půdě. Sklízejte kukuřičné klasy, když hedvábné střapce zhnědnou a jádra po stlačení nehtem vylučují mléčnou tekutinu. Otočte klasy a odstraňte je z hlavního stonku. Jezte co nejdříve po sklizni, abyste dosáhli co nejsladší chuti.

Vybírejte slunné místo

Kukuřice je křehká rostlina, proto pro ni vyberte slunné, chráněné místo. V ideálním případě byste měli předchozí podzim zakopat spoustu dobře zetlelého zahradního kompostu, abyste půdu vyživili. V dubnu nebo květnu vysévejte semena do květináčů naplněných kvalitním kompostem. Sazenice kukuřice nesnášejí narušování kořenů, takže je nejlepší dát každému semeni vlastní květináč. Dobře zalévejte a poté umístěte na teplý, slunný parapet nebo do skleníku, aby vyklíčil.

Otužujte rostliny

Jakmile pomine veškeré nebezpečí mrazu, otužte mladé rostliny tím, že je dáte na týden ven přes den, aby se aklimatizovaly na chladnější venkovní podmínky. Kukuřici vysaďte venku na teplé, slunné a chráněné místo, rozmístěte rostliny v mřížce alespoň 45 cm od sebe. Vzhledem k tomu, že kukuřice je opylována větrem, musí být rostliny pěstovány ve velkém bloku (možná 4 x 4 nebo 5 x 5), nikoli v jedné řadě. Zkuste zasadit kukuřici s cuketou, které se daří ve stejných podmínkách.

Nezapomínejte na zálivku

Rostliny pravidelně zalévejte, zejména během období sucha, protože kukuřice spotřebovává hodně vody kvůli velké listové ploše každé rostliny. Rozprostřete mulč kolem základny rostlin, aby kořeny zůstaly chladné a vlhké. Za větrného počasí se rostliny mohou v zemi uvolnit, proto kolem základen stonků vytvořte půdu, abyste je stabilizovali.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.06.2024
Reklama
Reklama