Oblíbená plodina
Domácí kukuřice uvařená během několika minut od sklizně – nebo dokonce konzumovaná syrová – je prostě ta nejsladší a nejšťavnatější kukuřice, jakou kdy ochutnáte. Oblíbená zahrádkářská rostlina, její sochovitá listnatá struktura a snadné pěstování, to vše ji předurčují k výsadbě do výrazných bloků na záhonech nebo jako produktivní zástěna k rozdělení ploch vašeho zeleninového záhonu.
Pěstování kukuřice cukrové: Řešení problémů
Chraňte rostliny kukuřice před myšmi, ptáky a slimáky. Kukuřice má mělké kořeny, které se snadno poškodí okopáváním. Každá rostlina kukuřice by měla produkovat jeden nebo dva klasy. Kukuřičné klasy jsou připraveny ke sklizni, když hedvábné střapce zhnědnou a jádra po stlačení nehtem vylučují mléčnou tekutinu. Klasy ostře zatočte, abyste je odstranili. Sbírejte chvíli před použitím, protože cukry se začnou přeměňovat na škrob v okamžiku, kdy je sklidíte. Supersladké odrůdy však zůstanou ještě pár dní sladší.
Jak připravit a používat kukuřici
Odstraňte slupky a hedvábné střapce a odlomte stonek. Klasy vařte v páře, ohřejte v mikrovlnné troubě nebo grilujte do al-dente a potřete máslem.
Jak skladovat kukuřici cukrovou
Zdá se škoda oloupat jádra z klasů, takže je místo toho blanšírujte celé ve vroucí vodě po dobu čtyř minut, sceďte je a poté zabalte do plastových sáčků a zmrazte.
Nejlepší odrůdy
Earlybird – nejranější odrůda Supersweet, má dobrou toleranci ke chladným půdám
Lark – odrůda Tendersweet velmi sladká, s měkčími jádry
Mirai Bicolor – klasy mají bílá a žlutá jádra
Rising Sun – lahodné supersladké klasy na velmi vitálních rostlinách, jsou spolehlivé i ve špatných létech
Swift – rané dozrávání, extra jemná odrůda Supersweet, zakrslá. Poradí si se studenou půdou.
Zdroje: Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com