Kukuřice: Úskalí pěstování a nejlepší odrůdy

Kukuřice: Úskalí pěstování a nejlepší odrůdy
Kukuřice: Úskalí pěstování a nejlepší odrůdy. Když pěstujete kukuřici, nadchnou vás sladké klasy. Ovšem můžete se setkat i s potížemi a důležité je, vybrat správnou odrůdu.

Oblíbená plodina

Domácí kukuřice uvařená během několika minut od sklizně – nebo dokonce konzumovaná syrová – je prostě ta nejsladší a nejšťavnatější kukuřice, jakou kdy ochutnáte. Oblíbená zahrádkářská rostlina, její sochovitá listnatá struktura a snadné pěstování, to vše ji předurčují k výsadbě do výrazných bloků na záhonech nebo jako produktivní zástěna k rozdělení ploch vašeho zeleninového záhonu.

Pěstování kukuřice cukrové: Řešení problémů

Chraňte rostliny kukuřice před myšmi, ptáky a slimáky. Kukuřice má mělké kořeny, které se snadno poškodí okopáváním. Každá rostlina kukuřice by měla produkovat jeden nebo dva klasy. Kukuřičné klasy jsou připraveny ke sklizni, když hedvábné střapce zhnědnou a jádra po stlačení nehtem vylučují mléčnou tekutinu. Klasy ostře zatočte, abyste je odstranili. Sbírejte chvíli před použitím, protože cukry se začnou přeměňovat na škrob v okamžiku, kdy je sklidíte. Supersladké odrůdy však zůstanou ještě pár dní sladší.

Jak připravit a používat kukuřici

Odstraňte slupky a hedvábné střapce a odlomte stonek. Klasy vařte v páře, ohřejte v mikrovlnné troubě nebo grilujte do al-dente a potřete máslem.

Jak skladovat kukuřici cukrovou

Zdá se škoda oloupat jádra z klasů, takže je místo toho blanšírujte celé ve vroucí vodě po dobu čtyř minut, sceďte je a poté zabalte do plastových sáčků a zmrazte.

Nejlepší odrůdy

Earlybird – nejranější odrůda Supersweet, má dobrou toleranci ke chladným půdám

Lark – odrůda Tendersweet velmi sladká, s měkčími jádry

Mirai Bicolor – klasy mají bílá a žlutá jádra

Rising Sun – lahodné supersladké klasy na velmi vitálních rostlinách, jsou spolehlivé i ve špatných létech

Swift – rané dozrávání, extra jemná odrůda Supersweet, zakrslá. Poradí si se studenou půdou.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.06.2024
Reklama
Reklama