Jak pěstovat kedlubny?

Jak pěstovat kedlubny?
Jak pěstovat kedlubny? Kedlubna je chutná zelenina, která se příliš nepěstuje. Rychle roste a dozrává během několika měsíců. Nejlepší chuť mají menší kedlubny, větší mohou být dřevnaté.

Jedlé jsou i listy

Vysévejte kedlubny jako ostatní košťáloviny a sklízejte je, když nejsou větší než tenisový míček. Kedluben je poměrně snadno a rychle rostoucí zelenina, která se pěstuje hlavně pro své kulovité plody, které mají jemnou chuť podobnou brokolici nebo tuřínu. Kedlubny můžete vařit nebo nastrouhat syrové do salátů a jedlé jsou i listy dušené jako špenát. Kedluben je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, vitamínu C a železa. Zasytí a má vysoký obsah bílkovin, lze jej použít v receptech jako alternativu masa a dobře funguje i s indickým kořením.

Jak pěstovat kedlubny

Semena vysévejte pod krytem pro ranou sklizeň nebo vysévejte přímo venku od jara a přes léto. Proveďte několik po sobě jdoucích výsevů, abyste zajistili nepřetržitý přísun. Udržujte dobře zalévané a sklízejte od doby, kdy narostou do velikosti golfového nebo tenisového míčku.

Kam a kdy zasadit kedlubny

Kedlubny pěstujte na slunném stanovišti v lehké, úrodné půdě, vlhké a bez plevele. Doba výsevu závisí na odrůdě a také na tom, zda se osivo vysévá přímo ven nebo se před výsadbou venku zakládá pod krytem. Fialová kedlubna roste pomaleji, ale je odolnější než zelené odrůdy, proto je nejlepší vysévat rychleji rostoucí zelené kedlubny od března do června pro časné sklizně a v létě pak vysévat odolnější, fialový typ.

Pozor na kořeny rostlin

Semena vysévejte pod kryt koncem zimy a brzy na jaře. Sazenice kedluben nemají rády narušování kořenů, proto vysévejte semena do modulárních misek naplněných vlhkým semenným kompostem bez rašeliny. Do každého modulu vysejte dvě semena, a pokud obě vyklíčí, vyjednoťte je, aby zůstala jedna sazenice. Pěstujte na dobře osvětleném místě bez mrazu a otužujte, aby se rostliny aklimatizovaly na venkovní prostředí, než je vysadíte v polovině až na konci jara, kdy pomine veškeré riziko mrazů. Dbejte na to, abyste sazenice zasadili tak, aby horní část kořenového balu byla v úrovni povrchu půdy, protože nabobtnalé stonky se budou vyvíjet těsně nad zemí. Venku vysévejte semena kedluben přímo do vlhké půdy do mělkých secích o hloubce 1,5 cm, s řádky vzdálenými od sebe 30 cm. Sazenice rozmísťujte ve vzdálenosti 15 cm od sebe.

Zdroje: Gardeners World,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.06.2024
Reklama
Reklama