Jak pěstovat kopr?

Jak pěstovat kopr?
Jak pěstovat kopr? Koprová omáčka, ať už teplá s vejcem či masem nebo studená k masu jako varianta tatarské omáčky je velmi oblíbená. Můžete mít vlastní krásně vonící kopr.

Skvělý na nakládání

Kopr, tato vzdušná letnička, nejenom dobře vypadá, ale listy s příchutí anýzu můžete použít i k vaření. Kromě zmiňované omáčky je vynikající třeba pro nakládání okurek nebo jiných druhů konzervované zeleniny.  Také se dobře hodí do studených letních polévek. Je to skvělá rostlina pro divokou zvěř a je oblíbená zejména u pestřenek. Kopr můžete pro letní sklizeň vysévat v současné době.

Léčivka, která se hodí k rybám

Kopr, Anethum graveolens, je běžně používaná bylina, pocházející z jižní Evropy a částí Asie. Je to tmavě zelená bylina s drátovitými, nitkovitými listy a silnou, výraznou chutí. Kdysi se používal jako přísada do receptů na léčbu kašle a bolestí hlavy. V dnešní době se většinou používá do rybích pokrmů.

Nemá rád narušení kořenů

Kopr se snadno pěstuje. Na jaře vysévejte semena pod krytem, do vícebuněčných misek nebo květináčů, spíše než do zásobníků se semeny, protože rostliny mají tendenci se uvolnit, pokud jsou jejich kořeny při přesazování narušeny. Bloky zeminy z vícebuněčných misek či květináčů vysaďte poté, co pomine veškeré riziko mrazu, na slunné, chráněné místo.

Přitahuje hmyz k opylení

Kromě kulinářského a léčebného využití je kopr fantastickou rostlinou pro volně žijící živočichy. Včely, pestřenky a motýli se živí jeho nektarem a pylem a jeho listy požírají housenky krásného motýla otakárka ovocného, Papilio machaon, který je škůdcem a dokáže se nepříjemně množit. Anethum je známé tím, že přitahuje včely, užitečný hmyz a další opylovače. Květy bohaté na nektar/pyl. Nemá žádné toxické účinky, které by byly hlášeny.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com  



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.06.2024
Reklama
Reklama