Úspěšně pěstovat můžete i bazalku ze supermarketu

Úspěšně pěstovat můžete i bazalku ze supermarketu
Úspěšně pěstovat můžete i bazalku ze supermarketu. V alžbětinských dobách se listy bazalky sušily a používaly jako šňupací tabák k léčbě bolestí hlavy a nachlazení. Dnes je velmi oblíbená v kuchyni.

Jak se starat o rostliny bazalky

Bazalka je také považována za posvátnou rostlinu – některé řecké ortodoxní církve používají řeckou bazalku k přípravě svěcené vody a na hinduistických svatbách rodiče nevěsty tradičně obdarovávají ženicha lístkem bazalky. Při pěstování bazalky je jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je třeba pamatovat, zálivka – pokud je půda příliš suchá, rostlina rychle uvadne. Nenechávejte však rostliny ve vodě, protože to může způsobit hnilobu kořenů.

Venku potřebují rostliny bazalky ochranu před větrem a studeným vzduchem. Vždy zalévejte opatrně, ideálně před polednem, a vyvarujte se stříkání listů. To by mělo pomoci předcházet botrytidě (práškové plísni).

Každý rok znovu

Rostliny v nádobách rostou rychle, takže počítejte s tím, že je během vegetačního období několikrát zasadíte. Když bazalka kvete, ovlivňuje tím kvalitu listů. Abyste zabránili kvetení rostlin bazalky, odstraňte co nejdříve všechny stonky květin. Ke konci sezóny můžete nechat rozkvést některé květy bazalky, které poskytnou nektar včelám a motýlům. Bazalka je polomrazuvzdorná letnička, takže každý rok budou potřeba nové rostliny. Na podzim, když teploty začnou klesat, však přeneste několik rostlin zpět do interiéru, abyste si na zimu zajistili čerstvý přísun listů.

Jak pěstovat bazalku ze supermarketu

Většina čerstvé bazalky prodávané v supermarketech je sladká bazalka. Od semínka po prodej uplyne pouhých 22 dní a spousta rostlin bude vtěsnána do malého prostoru, takže kořenový bal bude poměrně slabý a nedostatečně vyvinutý. To je důvod, proč obvykle zemře, pokud ji zasadíte na zahradu. Pokud chcete, aby vaše rostliny bazalky zůstaly naživu, vyklopte rostliny z květináče a oddělte jejich kořeny, abyste je oddělili. Přesaďte jednotlivě do květináčů s půdním kompostem. Udržujte je vlhké, ale ne mokré, a umístěte je na teplé místo, ale ne na přímé slunce. Když uvidíte kořeny skrz drenážní otvory ve dně květináče, otužte rostlinu a vysaďte ji na zahradu.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Pixabay.com 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.06.2024
Reklama
Reklama