Jak svépomocí vyrobit dveře: Truhlářské práce

Jak svépomocí vyrobit dveře: Truhlářské práce
Jak svépomocí vyrobit dveře: Truhlářské práce. Když jste si vybrali materiály, je čas na výrobu jednotlivých komponentů dveří. Začněte s hranoly a prkny, jejich opracování je nejdůležitější.

Dokonalá příprava prken je základ

Vyrobit dveře svépomocí nemusí být zase tak složité. Většina prken je široká 10-14 cm.  Je nesmírně důležité, aby jejich profily prken byly dokonale pravoúhlé, protože pokud tomu tak není, bude ohrožena funkčnost a estetika dveří. Problém je v tom, že většina interiérových dveří je vysoká kolem 200 cm a může být velmi obtížné najít tak dlouhá perfektně rovná prkna. Existuje mnoho metod, jak prkna upravit, včetně ručních hoblíků, stolních pil, fréz atd., a každá má své klady a zápory. Záleží na vás, co zvolíte, s čím máte lepší zkušenosti. Ostatní součásti dveří musí být také rovné. Pamatujte, že je mnohem snazší skládat menší kusy než větší kusy. Perfektní opracování do pravých úhlů je základem úspěchu, každá nepřesnost se totiž sčítá.

Zhotovte si rám

Na výrobu jednoduchých dveří budete potřebovat nejprve zhotovit obdélníkový rám, na který se připevní prkna nebo dřevotřískové desky podle vaší volny. V rámu musíte počítat i se zádlabem pro instalaci kliky se zámkem. Na výrobu rámu použijte hranoly. Záleží na tom, jak robustní by dveře měly být, do jaké zárubně se budou zavěšovat. Například se osvědčují rozměry 25 x 50 mm. Je možné k sobě po délce hranoly slepit a tím získáte robustní prkno. Nařežete ho na požadované rozměry pro podélné i příčné části rámu. V rozích slepíte pomocí plátového spoje. Při práci je důležité přesně dodržet rozměry a pravoúhlost.

Připravte zádlab pro zámek

Po zaschnutí rámu musíte pomocí dláta, paličky, pilky a vrtačky vytvořit zádlab pro zámek.  Dále je nutný i zádlab pro panty. Nakonec rám obrousíte a začistíte. Než začnete pracovat na zhotovení výplně dveří, je dobré nechat rám aklimatizovat v místnosti alespoň týden, aby dřevo proschlo, předešlo se deformacím a dřevo nepracovalo vlivem vlhkosti.

Jak na výplň

Rám je ale pouze první etapou. Poté následuje výplň. Ta může být z prken přišroubovaných na rám. Volte raději palubková prkna, spojením pero-drážka zaručeně nevznikne mezera jako u klasických prken. Další možností je, že na rám přišroubujete dřevotřískové desky, i když to není tak efektní jako klasická prkna. Nakonec vyvrtáte díry pro zašroubování závěsů a kování. V závěru můžete dveře ještě nalakovat. Dveře jsou hotové. 

Zdroje: Instructables

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.06.2024
Reklama
Reklama