Stavba zahradní pergoly

Stavba zahradní pergoly
Postavení zahradní pergoly je poměrně jednoduchý proces, ale vyžaduje určitou přípravu a nástroje. Následující postup by měl být proveden s přihlédnutím k místním stavebním předpisům a podle návodu výrobce pergoly.

Vyberte místo pro pergolu. Měli byste vybrat rovné místo s pevným podkladem a bez podzemních kabelů nebo potrubí. Rozhodněte se také o velikosti a směru, kterým chcete, aby pergola směřovala.

Označte obrys pergoly. Pomocí kolíků a provázku označte místo, kde bude pergola stát. Ujistěte se, že všechny rohy jsou přesně v pravém úhlu.

Výkop pro základy. Vykopejte otvory pro základy pergoly. Tyto otvory by měly být asi 60 cm hluboké a 30 cm široké. Ujistěte se, že otvory jsou na rovné úrovni.

Připravte betonovou směs. Připravte betonovou směs podle návodu a nalijte ji do připravených otvorů. Ujistěte se, že beton je rovnoměrně rozložen.

Umístění sloupů. Zatlačte sloupy pergoly do betonových základů a ujistěte se, že jsou rovně a v pravém úhlu. Pomocí vodováhy ověřte, zda jsou sloupy vodorovně.

Montáž příčníků. Připevněte příčníky k sloupům pomocí šroubů a hmoždinek podle návodu výrobce pergoly. Ujistěte se, že jsou rovně a v pravém úhlu.

Montáž střešních nosníků. Připevněte střešní nosníky k příčníkům pomocí šroubů a hmoždinek podle návodu výrobce pergoly. Ujistěte se, že jsou rovně a v pravém úhlu.

Montáž střešních latí. Připevněte střešní latě k střešním nosníkům pomocí šroubů a hmoždinek podle návodu výrobce pergoly.

Dokončení. Pokud chcete, můžete pergolu ošetřit nátěrem nebo lakem. Poté můžete umístit nábytek a další dekorace.

Toto jsou základní kroky pro postavení zahradní pergoly.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Pracujeme se dřevem - Martin Patřičný



autor: Kutilove.cz , Publikováno: 23.02.2023
Reklama
Reklama