Tuřín vám zajistí dvě sklizně

Tuřín vám zajistí dvě sklizně
Tuřín vám zajistí dvě sklizně. Často se zapomíná, že tuřín vám může poskytnout dvě sklizně z jedné rostliny – jemně sladký kořen ve tvaru kůlu lze jíst, stejně tak listy jako zeleninu.

Podceňovaná rostlina

Jezte tuříny brzy po sklizni, protože se špatně skladuje. Vysévejte je přímo do mělkých záhonových lůžek, abyste si zajistil sklizeň lahodní ozimé plodiny. Tuřín možná nemá oslnivou pověst, ale malý, mladý tuřín a jeho zelené listové vrcholky jsou gurmánskou pochoutkovou zeleninou.

Skvělá zeleninová příloha

Jsou jedním z méně problematických členů čeledi brukvovitých na pěstování a lze je sbírat podle potřeby po celé zimní měsíce. Jsou vynikající jednoduše vařené jako zeleninová příloha, pečené nebo přidávané do zimních dušených pokrmů.

Jak pěstovat tuřín

Semena tuřínu vysévejte brzy na jaře nebo koncem léta do dobře připravené, vlhké, ale dobře odvodněné půdy. Během suchého počasí dobře zalévejte a tenké rostliny v závislosti na velikosti tuřínu, který chcete, nechte vyjednocené až 23 cm od sebe, pokud chcete velký tuřín). Sklízejte, když jsou mladé a malé.

Různé druhy

Tuřín vysévejte v různých ročních obdobích pro jiný typ úrody tuřínu: rané, hlavní plodiny a vrcholy tuřínu. U raných tuřínů vysévejte semena v únoru přímo do půdy. Vytvořte brázdu hlubokou přibližně 1 cm a vysévejte v řádcích 30 cm od sebe. Tyto rané výsevy chraňte zahradnickým rounem. Druhý výsev raných tuřínů můžete provést od března do června.

U hlavní plodiny tuřínu vysévejte od července do srpna. A pokud toužíte po listnatém tuřínu, vysévejte semena do užších řádků jen 15 cm od sebe.

Jak se starat o tuřín

Pokud pěstujete tuřín pro jeho kořeny, tenké sazenice roztáhněte 10-15 cm od sebe pro rané, menší kořeny. Nebo pokud chcete pěstovat tuřín větší velikosti, nechte si trochu více místa – asi už zmiňovaných 23 cm. Je důležité udržovat úrodu tuřínu dobře zalévanou, zejména během suchého počasí. Pokud rostliny vyschnou, můžete skončit s malou dřevnatou zeleninou, což jistě nechcete.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.07.2024
Reklama
Reklama