Přestavujete půdní prostory domu? Izolujte je

Přestavujete půdní prostory domu? Izolujte je
Přestavujete půdní prostory domu? Izolujte je. Možná máte ve svém rodinném domě nevyužitou půdu, kterou jste se rozhodli přestavět na obytné prostory. Nezapomeňte je izolovat.

Nové izolace je zapotřebí

Mnohdy je jednodušší využít k vybudování dalších obytných prostor stávající půdu než přistavovat k domu další přílepky. Pokud se k podobnému kroku odhodláte, rozhodně byste při rekonstrukci půdy neměli zapomenout na dostatečnou a kvalitně provedenou izolaci prostor. A to i v případě, že půda již izolovaná je, protože izolace nemusí být dostatečná pro obytné prostory a třeba již neodpovídá současným požadavkům.

Sypká nebo desková

podkroví se obvykle instaluje sypká nebo desková izolace. Instalace izolace s volnou výplní, tedy sypká, je obvykle levnější než izolace z desek a při správné instalaci poskytuje lepší pokrytí. Existují různé typy izolace.

Kdy přidat izolaci

Chcete-li zjistit, zda máte dostatečnou izolaci stávající půdy, když ji přestavujete na podkroví, nebo když podkroví rekonstruujete, změřte tloušťku izolace. Pokud je menší než ekvivalent R-30 (asi 25 cm  až 32 cm), pravděpodobně byste mohli přidat další izolaci. Před instalací izolace utěsněte případné úniky teplého vzduchu a prověřte kvalitu střešní krytiny a úniky tepla střešními prostory. Proveďte případné nezbytné opravy. Pokud se půda či rekonstruované podkroví nachází v klimatizované části domu, nezapomeňte také izolovat a utěsnit přístup do podkroví.

Zvažte sálavou bariéru

Izolujte a vzduchově utěsněte všechny svislé stěny s podkrovním prostorem přímo za nimi v domě. Pokud stavíte nový dům nebo dům přestavujete či budujete podkrovní prostory, ujistěte se, že jakákoli půdní terasa, která poskytuje další úložný prostor nebo plošinu pro topnou a/nebo chladicí jednotku či zásobník teplé vody, je zvednuta nad stropní trámy, aby zůstal prostor pro dostatečnou izolaci. Pokud se rozvod vzduchu nenachází v klimatizovaném prostoru, ale v podkroví, izolace krokví uzavře rozvodný systém. A konečně, pokud žijete v oblasti s teplejším podnebím, zvažte instalaci sálavé bariéry do krokví podkroví. Tím snížíte množství tepla, které se bude během letních měsíců v podkroví akumulovat.

Zdroje: Energy

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.07.2024
Reklama
Reklama