Vypěstujte si svůj květák

Vypěstujte si svůj květák
Vypěstujte si svůj květák. Květák jednou z plodin, které si libují v chladném počasí. Má silné, oválné listy s výraznými středovými žebry a žilkami. Mít svůj vlastní květák je výzva.

Citlivý na změny teplot

Listy i stonek květáku jsou jedlé. Květáková hlava, hlavní jedlá část rostliny, se skládá z pevně zabalených nevyvinutých poupat. Květák má velmi výraznou oříškovou chuť, svojí chutí je podobný brokolici. Není to nejjednodušší zelenina na pěstování, protože je velmi citlivá na změny teplot a náchylná ke škůdcům a chorobám. Květák vysazujte brzy na jaře pro sklizeň na začátku léta nebo uprostřed léta pro podzimní sklizeň. Má pomalejší růst a je připraven ke sklizni za dva až tři měsíce po výsadbě, v závislosti na druhu.

Jak a kdy zasadit květák

Pro letní sklizeň vysaďte sazenice květáku asi dva týdny před posledním průměrným datem mrazu na jaře. Nejlepší je zasadit sazenice, když nejsou starší než čtyři až pět týdnů, protože zralejší sazenice mívají potíže se zakořeněním. Sazenice otužujte, než je vysadíte na zahradu.

Zahradníci v chladném podnebí mají často větší štěstí při přesazování v polovině až na konci léta pro podzimní sklizeň. V bezmrazém nebo téměř bezmrazém podnebí můžete květák vysazovat také na podzim, od září až do února pro zimní sklizeň.

Výběr místa výsadby

Vyberte si místo na plném slunci nebo v odpoledním stínu. Půda by měla být bohatá, úrodná a dobře odvodněná. Podle pravidel střídání plodin nevysazujte na stejné místo, kde byla v posledních dvou letech zelenina z čeledi řepovitých.

Rozteč, hloubka a podpora

Sazenice květáku zasaďte 40-50 cm od sebe v řadách 60 cm od sebe.

Světlo

Rostliny květáku potřebují plné slunce, i když trocha částečného odpoledního stínu v horkém podnebí pomáhá zabránit spálení sluncem.

Zemina

Květák potřebuje půdu bohatou na organickou hmotu s pH půdy mezi 6,5 a 7,5. Vynikající odvodnění je klíčové.

Voda

Květák potřebuje stálou vlhkost a její dostatek. Bez dostatečného množství vody budou hlavy zakrnělé a zhořknou. Poskytněte alespoň 2,5 -5 cm vody týdně a ujistěte se, že se vsákne 15-20 cm do půdy. Nedostatek vlhkosti v suchém počasí způsobí, že se pupeny mírně otevřou, takže hlávky budou spíše zrnité nebo rýžové, než aby se vytvořily pevné středy. Nedostatek vody také způsobuje deformované, velmi malé květy místo jedné velké hlavy.

Teplota a vlhkost

Květák má rád chladné počasí, ale je citlivý na mráz. Začíná trpět při teplotách nad 26 °C, a proto se obvykle vysazuje na jaře nebo na podzim a sklízí se před nebo po nejteplejších letních dnech. Mulčujte rostliny v době výsadby, abyste udrželi půdu chladnou a pomohli udržet vlhkost.

Hnojivo

Květák hnojte každé dva až čtyři týdny organickým univerzálním hnojivem na zeleninu nebo použijte řasovou nebo rybí emulzi. Organická hnojiva jsou vhodnější, protože nezpůsobují spalování dusíkem. Nedostatek bóru v půdě může způsobit duté stonky a vybledlou a deformovanou sýřeninu. Pokud jste zkoušeli pěstovat květák a měli jste tento problém, nechte si otestovat zahradní půdu ve specializované laboratoři (lze koupit levné sady pro testování půdy) a postupujte podle doporučení pro bórové hnojivo ve zprávě o půdním testu.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.07.2024
Reklama
Reklama