Sklízení květáku, jak ho vypěstovat v květináči

Sklízení květáku, jak ho vypěstovat v květináči
Sklízení květáku, jak ho vypěstovat v květináči. Květák dozrává dva až tři měsíce. Sklízejte, když hlávky dosáhnou požadované velikosti a dokud jsou palice ještě pevné.

Jak správně skladovat květák

Neodkládejte sklizeň příliš dlouho, jinak by se rostliny mohly utrhnout. Květák je lepší sklízet, když je zralý, a zmrazit ho pro pozdější použití. Další tradiční metodou skladování je zvednout celou rostlinu, setřást půdu a zavěsit ji s neporušenými kořeny a stonkem na chladné, suché a dobře větrané místo mimo dosah přílišného světla. Abyste zabránili vysychání rostlin, každý den je lehce zamlžujte. Takto skladovaný květák vydrží až měsíc.

Jak pěstovat květák v květináčích

Květák je vhodné pěstovat v nádobách. Pro každou sazenici použijte květináč, který je alespoň 30 cm široký a hluboký a má velké drenážní otvory. Naplňte nádobu dobře propustnou směsí. Květináče umístěte na místo s odpoledním stínem. Květák nemá rád extrémní teplo a rostliny v květináčích jsou mu obzvláště vystaveny. Rostliny pravidelně zalévejte, aby byla půda rovnoměrně vlhká, v horkém letním počasí to může vyžadovat každodenní zalévání. Časté zalévání odplavuje živiny, proto zvyšte také frekvenci hnojení a každé dva týdny krmte rostlinu hnojivem zředěným na polovinu. Vzhledem k tomu, že se květák pěstuje jako letnička, nebude potřebovat přesazování.

Prořezávání

Okamžitě odstraňte všechny žluté nebo skvrnité listy, abyste zabránili šíření chorob.

Jak pěstovat květák ze semen

Květák se množí ze semen. Pěstování vlastních rostlin ze semen vám dává více možností, než kolik nabízí vaše místní školka nebo zahradní centrum. Umožňuje vám také vybrat odrůdu, která vyhovuje vašim pěstitelským podmínkám a požadované době sklizně. Pro jarní výsadbu začněte s výsevem v interiéru asi čtyři až šest týdnů před průměrným datem posledního mrazu ve vaší oblasti. Květák nemá rád, když jsou jeho kořeny narušeny, proto se doporučují biologicky rozložitelné květináče. Semena zasaďte asi 1,25 cm palce hluboko do pěstební směsi a udržujte půdu vždy rovnoměrně vlhkou. Ideální teplota klíčení půdy je 21 °C, což může vyžadovat tepelnou podložku, pokud je místnost chladná. Poté, co semena vyklíčí, udržujte sazenice při teplotě kolem 15 °C. Chcete-li květák vysít přímo na záhon, vysejte 3 až 4 semena, 1,25 cm palce hluboko a 35 cm od sebe, v řádcích 50 – 60 cm od sebe. Pravidelně zalévejte, aby byla půda rovnoměrně vlhká. Sazenice vyjednoťte, aby byly 35 až 40 cm od sebe.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.07.2024
Reklama
Reklama