Běžní škůdci a choroby květáku

Běžní škůdci a choroby květáku
Běžní škůdci a choroby květáku. Květák je bohužel náchylný ke všem obvyklým škůdcům svého druhu a je jich mnoho, včetně  housenek běláska zelného.

Pomůže oplocení nebo klec

Řádkové kryty nabízejí dobrou ochranu proti motýlům zavíječe zelného, kteří kladou vajíčka na rostliny. Mladé hlavičky košťálů jsou také atraktivní pro mšice a brouky, zejména pokud se pěstují na jaře.  Oplocení nebo klec je nejlepším odstrašujícím prostředkem proti hlodavcům.

Nevysazujte plodiny na stejné místo

Plodiny jsou také náchylné k problémům, pokud jde o choroby, přičemž v čele vede černá noha, černá hniloba a kyjovitý kořen. Je velmi důležité nevysazovat plodiny na stejné místo, rok co rok, a na konci sezóny vyčistit půdu, aby se zabránilo přezimování chorob v půdě.

Proč můj květák kvete?

Květák přirozeně kvete až ve druhém roce, což je fáze, které rostliny obvykle nikdy nedosáhnou, protože hlávky se sklízejí po jednom vegetačním období a rostlina se poté vyhodí. Při tepelném stresu však může květák začít kvést již v prvním roce. Bohužel neexistuje nic, co byste mohli udělat, abyste to zastavili a zachránili rostlinu.

Jak dlouho trvá růst květáku?

Existují některé raně dozrávající odrůdy, jako je EarliSnow, který dozrává za 45 dní; odrůdy pro podzimní sklizeň, jako je Skywalker, mohou trvat až 80 dní, Odrůda není jedinou proměnnou; Povětrnostní podmínky také hrají roli v délce trvání květáku.

Kolik hlávek květáku vyprodukuje jedna rostlina?

Na rozdíl od brokolice produkuje květák pouze jednu kompaktní hlávku. Průměrná hlava květáku má průměr 15-18 cm a váží asi kilogram, ale u některých odrůd rostou větší hlavy než u jiných. Nepříznivé suché a horké podmínky vedou ke zpomalení růstu hlavy a dalším problémům.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.07.2024
Reklama
Reklama