Netěsnící okap může být velkým problémem

Netěsnící okap může být velkým problémem
Netěsnící okap může být velkým problémem. Způsobí podmáčení, plísně na zdi. Je tedy nutné zjistit příčiny a co nejrychleji vše opravit.  

Když je okap děravý

Neustálý proud vody stékající na stěny a základy domu může vést k velkým konstrukčním problémům, vzniku plísní nebo nevzhledným zeleným skvrnám na vnější straně vašich stěn. Proto je třeba opravit svůj děravý okap co nejdříve. Nejprve ale budete muset zjistit, co je ve skutečnosti příčinou netěsnosti a zda musíte vyměnit celý spoj nebo jen provést údržbu stávajícího systému.

Proveďte kontrolu

Zkontrolujte gumové těsnění, zda v něm není písek / nečistoty, které mohou způsobit netěsnost. Zkontrolujte, zda není poškozen okap a pokud je to možné, vyměňte je za kompatibilní díl.

Příčiny a řešení netěsností okapu

Existuje řada věcí, které mohou vést k netěsnostem okapových spojů, od povětrnostních podmínek až po problémy s instalací. Uvádíme několik nejčastějších důvodů, proč může váš okapový spoj prosakovat. Okap byl jednoduše nainstalován s chybějícím gumovým těsněním, problém vyřeší pouhá výměna těsnění. Pokud nemůžete najít náhradní těsnění, někdy k utěsnění postačí jen trochu vodotěsného silikonu. Pokud ale chcete práci provést správně, můžete použít speciální tmel na okapy.

Zvětrávání v průběhu času

Stejně jako vše, co instalujete uvnitř nebo vně svého domova, jsou okapové spoje náchylné k opotřebení a nevydrží věčně (zvláště pokud jsou vystaveny drsnému počasí). Kromě toho starší plastové žlaby nebývají tak dobře vyrobené jako novější typy a jsou náchylnější k praskání netěsností v těsnění. V takovém případě bude potřeba vyměnit všechny okapové trubky, spoje a tvarovky, které se opotřebovaly.

Tepelné změny způsobující slabiny nebo deformace systému

Pravděpodobně víte, že horké počasí může způsobit roztažení částí okapů, zatímco nízké teploty způsobí jejich smrštění. V případě okapových spojů jste je možná slyšeli cvakat již dříve za slunečného dne – je to proto, že se při roztahování zachycují o držáky. Každá okapová armatura má ve skutečnosti na vnitřní straně značky pro zasunutí, které zohledňují velikost okapu za tepla a za studena. Pokud byl okap zkrácen na nesprávnou délku nebo nebyl správně namontován, extrémní změny teplot mohou oslabit těsnění, protože se o něj spoj otírá, což způsobuje opotřebení, nebo se může roztáhnout a vytvořit mezeru ve spoji nebo snížit tlak nezbytný k zabránění úniku. Chcete-li tento problém vyřešit, ujistěte se, že všechny vaše délky byly oříznuty do správného bodu a že spadají do rozsahu značek vložení.

Nečistoty v těsnění

Dalším problémem, který může nastat v důsledku teplotních změn, je chladné počasí vedoucí ke kontrakci, která umožňuje vniknutí nečistot a písku do systému a brání správnému fungování těsnění, jakmile se zahřeje a znovu roztáhne. Řešení je zde poměrně jednoduché – stačí vyjmout postiženou armaturu, umýt ji v teplé vodě, abyste odstranili nečistoty, a po opětovné instalaci propláchnout okapy vodou, abyste se ujistili, že netěsnost zmizela.

Poškozené nebo špatně nainstalované okapové armatury

Existuje spousta věcí, které mohou poškodit váš okapový systém – bouřka, žebřík vyvíjející tlak na potrubí a zbloudilé střešní tašky, to vše může způsobit praskliny a díry, které mohou způsobit netěsnosti. I když se samotné otvory nestanou netěsnými místy, jakýkoli otvor snižuje kompresi těsnění, což vede k netěsnému spoji. I když budete chtít vyměnit všechny délky nebo tvarovky, které jsou vážně poškozené – zejména proto, že těsnění jsou při výrobě speciálně navržena pro armatury – můžete k zalepení malých otvorů použít tmel na střechu a okapy.

Špatně umístěný šroub nebo držák

Možná zjistíte, že váš okap prosakuje kvůli špatně umístěnému šroubu nebo držáku krycí lišty, který způsobuje prověšení určité části – v takovém případě můžete jednoduše vložit novou hmoždinku a držák znovu zašroubovat. Pokud se i poté, co jste to udělali, nadále prohýbá, je třeba nainstalovat další držák, který hmotnost unese.

Zdroje: Easymerchant

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.07.2024
Reklama
Reklama