Netěsnosti vs. ucpání ve vašem okapovém systému

Netěsnosti vs. ucpání ve vašem okapovém systému
Netěsnosti vs. ucpání ve vašem okapovém systému. Možná si myslíte, že máte netěsnost ve vašem okapovém systému, pokud vycházíte z předních dveří a každé ráno na vás kape.  

Může jít o ucpání

Ve skutečnosti ale nemusí jít o netěsnost, může to být způsobeno ucpáním listím, nečistotami, které buď způsobily únik vody, nebo způsobují přetečení vašeho okapu. V tomto případě, pokud váš okap není poškozen, můžete vytáhnout gumové rukavice, plastovou lopatku a žebřík a ručně uvolnit ucpaný systém.

Ucpané okapy mohou způsobit velké škody mimo vně domu, ale i uvnitř. Například netěsnosti ve střeše a stropě a způsobit nezdravé plísně. Ukážeme vám, jak okapy způsobují netěsnosti stropu a řešení, jak jim zabránit.

Když jde o netěsnost střechy

Jedním z problémů, které mohou nastat, jsou netěsnosti střechy. Okapy jsou primárním způsobem, jak sbírat dešťovou vodu ze střechy a odvádět ji z vašeho domu. Když se okapy ucpou listím a nečistotami, voda neodteče, začne se hromadit a vrací se na střechu. Tento jev může způsobit, že střecha ztěžkne vodou a povede k zatékání pod střechou. Může zatékat do vašeho podkroví. Začíná to drobnou skvrnou nebo prasklinou, ale přeroste to ve větší problém. Voda může způsobit hnilobu dřeva na vaší střeše nebo v podkroví, což způsobí strukturální problémy ve vašem domě. Mokré dřevo, ke kterému je připevněn plech, způsobí navlhnutí plechu. Pokud plech zůstane mokrý, zrezne a rozpadne se a zanechá vám díru ve stropě. Shnilé dřevo a poškozený prorezlý plech bude nutné opravit, jakmile vyřešíte problém se zatékající vodou.

Přetékání žlabů
Pokud jsou žlaby ucpané, voda se nedostane do svodu. Bude se vracet zpět a dostane se do podhledu a palubní desky. Tomu se říká přetékání. Voda může způsobit hnilobu proniknout do domu v linii střechy. Pokud zatéká do nechráněných prostor, vytváří na stropě skvrny. Pokud se nahromadí, proteče stropem. Jakmile vyřešíte ucpané žlaby, je třeba opravit i protékající strop.

Zdroje: Easymerchant. Leaf Guard

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.07.2024
Reklama
Reklama