Přestavba sklepa: Jak zajistit dostatek světla?

Přestavba sklepa: Jak zajistit dostatek světla?
Přestavba sklepa: Jak zajistit dostatek světla? Pokud už máte sklep, bude pravděpodobně osvětlován nějakým druhem pouličního světelného zdroje (zapadlé okno).  To ale samozřejmě nestačí.

Je třeba zvětšit okna, použít prosklené dveře

Pokud je váš rozpočet minimální, je využití stávajícího okna nejlepší šancí, jak do prostor přivést více přirozeného světla; Zde se může opravdu sečíst spousta menších opatření. Stávající otvory lze zvětšit – například nahrazením menšího jednoduchého okna párem prosklených dveří. Tenké rámové materiály, jako je hliník spíše než robustní PVC, mohou přidat o něco více skla při stejně velkém otvoru. Je dobré si uvědomit, že při případné výměně oken nebo dveří by obojí mělo být stále otevíratelné, aby je bylo možné použít jako únikový prostředek.

Volte světlé materiály

Kromě toho zajistěte, aby všechny vnější materiály odrážely světlo, jako je bíle natřená omítka nebo světlé dlaždice. To znamená, že má smysl mít na dně světlíku tmavší cihlovou dráhu, protože lépe zamaskuje nečistoty z případného deště, který stříká nahoru. Nakonec se ujistěte, že vše, co vymezuje obvod vašeho pozemku nad terénem, je co nejvzdušnější – představte si spíše štíhlé litinové zábradlí než pevnou cihlovou zeď.

Přinášení světla shůry

Výhodou sklepa je, že pokud najdete způsob, jak přivádět denní světlo shora, získáte ze stejně velkého otvoru několikanásobně více světla, než když byl svislý. Spolupráce s architektem je dobrý způsob, jak vytvořit efektivní plán pro osvětlení shora dolů, který může mít výrazný designový nádech. Představte si například velké schodiště – v podstatě vnitřní světlík – s krásně zpracovaným štíhlým zábradlím a schody s otevřeným nášlapem. To nejen vrhne spoustu světla dolů, ale zároveň je velmi dobře funkční. Doplňte to střešním světlíkem nad schodištěm a v suterénu to ještě více prosvětlíte.

Zkuste průchozí zasklení

Průchozí zasklení, vyrobené z ultra tvrzeného vrstveného skla, které unese váhu kohokoli, je skvělý nápad, pokud nechcete obětovat podlahovou plochu ve snaze získat více světla. Zasklení je v jedné rovině se stávající podlahou a je umístěno v ocelovém rámu, který zajišťuje zachování strukturální integrity. Pokud jde o umístění, umístěte jej tam, kde zachytí co nejvíce světla z patra výše, což je obvykle obvod budovy, vedle okna nebo řady dveří nebo zarovnané s dalším zasklením nad ním. Neprůhledné sklo poskytne soukromí mezi podlahami – ale obětujete kvalitu a dostatek světla.

Další možností je pochozí zasklení

Pokud část suterénu vede pod zahradou, můžete si pořídit také pochozí zasklení, které je vhodné pro venkovní použití. K dispozici jsou protiskluzové povlaky, které nemusí být nutné pro vnitřní produkt, ale jsou nezbytné pro vnější povrch, takže je bezpečné po nich chodit, i když jsou mokré. Pochozí skleněné světlíky dobře fungují v rámci terasy, protože mohou být v jedné rovině s vnější podlahou. Můžete je také použít s dlažbou nebo jinými typy podlah.

Efektivní řešení: skleněné světlíky

Skleněné světlíky se instalují pod úhlem jednoho stupně, takže jsou ploché k povrchu, ale přesto z nich odtéká déšť, čímž zabraňují hromadění a problémům s nečistotami, plísněmi, řasami a potenciálním zatékáním. Vnější střešní světlíky se s větší pravděpodobností zašpiní, což znamená, že dolů proniká méně denního světla, proto je pravidelně čistěte a hledejte high-tech zasklení, které zůstane déle zářivé. Nakonec se zamyslete nad tím, zda chcete mít možnost zastínit světlík uvnitř. Pokud je například suterénní místnost pod ním využívána jako ložnice, můžete zvolit systém zasklení dodávaný s volitelnou integrovanou zatemňovací roletou.

Zdroje: Self Build

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.07.2024
Reklama
Reklama