Příprava polystyrenu pro izolaci stěn domu

Příprava polystyrenu pro izolaci stěn domu
Příprava polystyrenu pro izolaci stěn domu.  Polystyren je nejoblíbenějším izolačním materiálem pro vnější stěny. Je ale důležité se při instalaci vyvarovat chyb.  

Výběr systému

První fází by měl být vždy výběr konkrétního zateplovacího systému. Bohužel i projektanti mohou v dokumentaci uvést např. "Polystyren a tenkovrstvá omítka firmy X". A každá společnost má několik systémů! Každý takový systém nebo jeho verze je definovaným balíčkem kompatibilních produktů, který obsahuje:

  • základní nátěr
  • lepidlo
  • polystyren
  • kotvy
  • síťovina ze skelných vláken a lepidlo na síťovinu ze skelných vláken
  • náplast
  • fasádní barva (volitelně).

Míchání různých systémů, např. za účelem úspory peněz, je velmi riskantní akce. Komponenty spolu nemusejí vzájemně fungovat. Nejen, že automaticky ztrácíte záruku na celý systém, ale také se může ukázat, že produkty nejsou kompatibilní. Musíte si uvědomit, že například ačkoli jsou obě omítky akrylové, ale jiných výrobců, mohou se výrazně lišit. To je logické. Proto pokud se rozhodnete instalovat nějaký systém, musíte ho vzít od jednoho výrobce se vším všudy. Proto je nutné výběr nejprve dobře zvážit, nechat si připravit nabídky od různých výrobců a pečlivě zvažovat všechny parametry, nejenom cenu.

Příprava podkladu

Podklad, tj. vaše stěny, musí být rovný a jejich povrch čistý a pevný, tj. bez odlupujících se omítek, mastných skvrn apod. Kusy malty vyčnívající ze spár musí být jednoduše odstraněny, trhliny musí být vyplněny maltou, stěny musí být oprášeny a v případě potřeby omyty (pak musí zaschnout!). Pamatujte, že polystyren má omezenou elasticitu vůči stěnám, např. v případě vyčnívající malty desky nepřilnou dobře. Hrubé zdi v nových domech musí být opatřeny základním nátěrem, aby se vyrovnala nasákavost podkladu a zpevnila se. Musí se spojit všechny drobné částice. Neprovedení základního nátěru je zdánlivou úsporou času a peněz, protože trvanlivost celého systému závisí především na dobré přípravě podkladu.

Zdroje: Foveo Tech

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.07.2024
Reklama
Reklama