Jak na vyvýšený záhon: od plánování po sadbu

Jak na vyvýšený záhon: od plánování po sadbu
Vyvýšené zahradní záhony mohou být skvělým doplňkem každého dvorku, terasy nebo zahrady, kde si můžete pěstovat vlastní zeleninu, bylinky a květiny. Nejenže usnadňují zahradničení, ale mohou také zlepšit estetiku vašeho venkovního prostoru. V tomto článku vám poskytneme několik tipů, jak na vyvýšený záhon od plánování po sadbu.

Zvolte správné umístění

Prvním krokem při budování vyvýšeného zahradního záhonu je výběr správného místa. Hledejte místo, na které dopadá alespoň 6 hodin slunečního světla denně a které je snadno přístupné pro zalévání a údržbu. Vyhněte se místům s příliš velkým stínem nebo příliš silným větrem. Pokud máte svažitý dvůr, můžete také zvážit vybudování terasovitých zahradních záhonů. 

Rozhodněte se pro velikost a tvar

Dalším krokem je rozhodnutí o velikosti a tvaru zahradního záhonu. Velikost bude záviset na prostoru, který máte k dispozici, a na množství rostlin, které chcete pěstovat. Mějte na paměti, že čím širší bude váš záhon, tím obtížnější bude dosáhnout do jeho středu, abyste mohli plečkovat a sklízet. Výška záhonu se může lišit, ale obecně se doporučuje výška 30-45 centimetrů.

Zvolte správné materiály

Pokud jde o materiály, můžete si vybrat z mnoha možností, včetně dřeva, cihel, betonových bloků a pozinkovaného kovu. Dřevo je nejoblíbenější volbou, protože je cenově dostupné a snadno se s ním pracuje. Je však důležité používat neošetřené dřevo, například cedrové nebo sekvojové, aby nedocházelo k vyplavování chemických látek do půdy.

Stavba zahradního záhonu

Stavbu zahradního záhonu začněte vyměřením a vyznačením plochy, kam jej chcete umístit. Poté nařežte dřevo na požadovaný rozměr a sestavte jej pomocí šroubů nebo hřebíků. Před umístěním záhonu nezapomeňte srovnat terén a pomocí vodováhy zajistěte, aby byl rovný. Pokud používáte více než jednu vodováhu, ujistěte se, že jsou zajištěny společně.

Zajistěte správné odvodnění

Správná drenáž je pro zdraví vašich rostlin zásadní. Abyste zajistili dobrou drenáž, vyložte dno záhonu vrstvou štěrku nebo kamenů a poté jej zakryjte vrstvou krajinné textilie. Tím zabráníte odplavování půdy a zároveň umožníte odtok vody. Záhon naplňte směsí zeminy a kompostu, přičemž nahoře ponechte asi centimetr místa.

Přidejte mulč

Jakmile je záhon připraven, přidejte vrstvu mulče, který pomůže udržet vlhkost a potlačit plevel. Jako mulč můžete použít slámu, listí nebo posekanou trávu.

Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Rýdl , Publikováno: 08.02.2024
Reklama
Reklama