Proč a kdy vápnit půdu na zahradě?

Proč a kdy vápnit půdu na zahradě?
Proč a kdy vápnit půdu na zahradě? Vápnění zahradní půdy snižuje kyselost půdy zvýšením úrovně pH. Rostliny nemohou získat živiny, které potřebují, z půdy, která je příliš kyselá.  

Když je nutné snížit kyselost půdy

Některé prvky, jako je hliník, se mohou ve velmi kyselých půdách vyskytovat na toxických úrovních. Hladina pH je číslo, které popisuje, jak kyselá nebo zásaditá je půda, a z toho se vypočítává, kolik vápna je potřeba ke snížení kyselosti. Vápno se obvykle přidává v zimě pro jednoleté plodiny, jako je zelenina, protože může působit v zimních měsících a nepoškodí mladý porost.

Účinek nepřichází hned

Před výsadbou trvalých rostliny, jako jsou trávníky, keře, ovoce nebo stromy, aplikujte vápno, pokud je půda kyselá. Chcete-li zjistit, kolik vápna je potřeba, musíte zkontrolovat pH půdy. Vápno naneste na povrch půdy kolem rostlin. Někdy může trvat delší dobu, než se projeví nějaký účinek, takže je dobré přizpůsobit pH před výsadbou nebo výsevem.

Kdy je vhodné udělat test pH

Test pH půdy měří kyselost nebo zásaditost půdy. pH 7,0 je považováno za neutrální. Nad pH 7,0 je půda zásaditá a pod pH 7,0 je půda kyselá. Zvláště stojí za to zkontrolovat pH půdy a provést jakékoli úpravy před návrhem nebo výsadbou nové zahrady, vytvářením zeleninových záhonů, výsadbou ovoce nebo když rostliny špatně rostou a úroda je malá. Zkoušku lze provést kdykoli, ale pokud je provedena do tří měsíců po přidání vápna, hnojiva nebo organické hmoty, může test poskytnout zavádějící výsledky. Pokud se váš test pH půdy vrátí na 7,0 nebo vyšší, máte zásaditou půdu a vápnění není nutné. Pokud je pH vyšší než 6,5 nebo pokud si přejete pěstovat kyselomilné vřesovištní rostliny, možná budete chtít snížit pH přidáním okyselujícího materiálu.

Materiály k vápnění půd

Vápenec

Vápno zvyšuje pH půdy a obvykle se přidává jako mletý vápenec, běžně nazývaný „zahradní vápno.“ Účinnou látkou je uhličitan vápenatý. Mletý vápenec se snadno rozprostírá, je široce dostupný a je doporučeným materiálem pro vápnění půd pro zahradníky. Kalcifikované mořské řasy a mletá křída jsou další formy uhličitanu vápenatého nabízené zahradníkům. Tzv. dolomitický vápenec je mletý vápenec bohatý na uhličitan hořečnatý i uhličitan vápenatý a používá se na vápenné půdy, které postrádají hořčík.

Hašené vápno

Lze také použít hašené vápno (hydroxid vápenatý), které se prodává pro použití ve stavebnictví. Je to jemný prášek, rychle působící, ale při neopatrném zacházení může dráždit pokožku a oči.

Co je to neutralizační hodnota

Účinnost (nazývaná "neutralizační hodnota" (NV)) je vyjádřena v procentech neutralizačního čísla čistého oxidu vápenatého (který je žíravý, takže ho nelze použít). NV se u jednotlivých materiálů liší – mezi typické příklady patří:

Mletý vápenec (zahradní vápno) – NV 50-55

Křída broušená – NV 50-55

Mletý hořčíkový vápenec (Dolodust) – NV 56

Kalcifikované mořské řasy – NV 44

Hašené vápno – NV 70

Pokud použijete hašené vápno, budete potřebovat mnohem méně než produkty obsahující uhličitan vápenatý. Materiály k vápnění půd jsou velmi jemně mleté, takže rychle fungují. Vyhněte se ovšem produktům s hrudkami, protože bude dlouho, než se projeví nějaký účinek.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.07.2024
Reklama
Reklama