Altán nebo pergola? Která volba venkovního posezení je pro vás ideální?

Altán nebo pergola? Která volba venkovního posezení je pro vás ideální?
Na žádném dvorku by nemělo chybět příjemné posezení. Někomu stačí, když má venku několik židlí a stolek. Jedná se o příjemné řešení pro teplé slunné dny, ale co když se počasí změní a začne pršet? Byla by škoda se kvůli tomu stěhovat dovnitř. Stále více lidí touží po krytém venkovním posezení. V takovém případě nejčastěji vybírají mezi altánem a pergolou. Ne každý ale ví, jaký je mezi nimi rozdíl a které řešení by pro ně bylo nejlepší.

Pergola

Pergola je v současné době nejoblíbenějším řešením. Nejedná se o nic víc než o jednoduchou konstrukci. Nejčastější jsou dřevěné pergoly, ale stále častěji se setkáme i s hliníkovými pergolami s povrchovou úpravou. Ne všechny pergoly mají krytou střechu a někteří si je dávají na zahradu proto, aby jim obrostly popínavými rostlinami, třeba vinnou révou. Mnohem populárnější jsou zastřešené pergoly, které nabízí ochranu proti dešti. Střecha může mít různé podoby. Pokud toužíte po slunci, vhodná je průhledná střecha nebo střecha s lamelami, které lze libovolně natáčet. Pergola má obdélníkový nebo čtvercový tvar a nabízí se v různých velikostech. Může mít střechu rovnou nebo zkosenou. Mnoho lidí jí má přisazenou hned u domu a slouží jako venkovní terasa nebo ji lze zasklít a mít ji i jako zimní zahradu. Možností je mnoho a základem je vždy jednoduchost a možnost volby řešení, které ji přizpůsobí k dokonalosti, od praktické střechy až po stěny proti větru nebo rolety pro soukromí.

Altán

Altány mnozí vídají v parcích jako romantické stavby, které mají zdobené prvky a propracovanou těžkou střechu. To je hlavní rozdíl ve srovnání s pergolami, pergoly jsou jednoduché, altány jsou složitější a tím pádem často i dražší. Altány mají různé tvary, ale obvykle jde o kruhový nebo čtvercový tvar. Pokud chcete mít na zahradě malebný prvek, který snadno zaujme a poskytne ideální místo pro posezení, altán je skvělou volbou. Dnes se často podoba altánu a pergoly mísí dohromady, takže lze narazit na altány, které mají blízko k pergolám a naopak. Pokud máte zahradu ve stylu feng shui nebo zkrátka dbáte na bohaté zdobení a malebný vzhled, altán může být lepší volbou. I altány lze dnes levně pořídit a zajistit si vhodné řešení pro posezení.

Závěrem

Při volbě vhodného řešení je v první řadě potřeba vzít v úvahu velikost a také architektonický styl. Inspirujte se nabídkou různých altánů i pergol a představte si, jak by na vaší zahradě tyto prvky vynikaly. Nejoblíbenějším trendem současnosti jsou pergoly, s altány se lze setkat spíše vzácně, ale přesto mají své kouzlo a při výběru je vhodné je vzít v úvahu.

Zdroj foto: profimedia.cz

Zdroj: Udělej si sám: univerzální rádce pro domácí kutily – Přemysl Engel



autor: Kutilove.cz , Publikováno: 16.03.2023
Reklama
Reklama