Co zvážit při výběru nového plotu?

Co zvážit při výběru nového plotu?
Chystáte se stavět nový plot nebo rekonstruovat ten stávající? Než s čímkoli začnete, dobře si promyslete jeho stavbu. Plot vybírejte s ohledem na pozemek a na vzhled zahrady a domu. Vhodně zvolený plot může vydržet poměrně dlouhou dobu. Důležitý aspekt představuje vhodně zvolený materiál. Také je potřeba dodržovat doporučené pracovní postupy. Plot může představovat designový prvek a dokonce se může stát solitérem zahrady, ale pouze takový, který je vhodně zvolený.

Jaký plot zvolit?

Volba materiálu a typu plotu se odvíjí od jeho účelu. Někdy chceme plot pouze jako ochranu majetku. Jindy má sloužit jako ochrana proti nežádoucím pohledům. Mezi další úkoly plotu patří ochrana proti hluku nebo prachu ze sousední ulice. Plot by měl odolávat i horším povětrnostním podmínkám nebo nepříznivému počasí.

  • Dřevěný plot

Dřevo je materiál, který se na výrobu plotu používá velmi často. Mezi časté druhy patří smrk, borovice nebo modřín. Dřevo je materiál přírodní a do zahrady dokonale zapadne. Navíc navozuje příjemnou atmosféru. Nevýhodou jsou nižší životnost a vyšší nároky na údržbu. Ochrání proti hluku, prachu i nežádoucím pohledům sousedů nebo kolemjdoucích.

  • Drátěné ploty nebo ploty z pletiva

Vybírat můžete z různých barev i designů. Tento typ však není vhodný v případě, že hledáte model, který vám poskytne dostatek soukromí. Slouží pouze pro oplocení pozemku a proti vniknutí nežádoucí návštěvy. Tento druh plotu se velmi snadno a rychle instaluje a také nevyžaduje žádnou náročnou údržbu.

  • Ploty z betonu

Jejich výstavba je velmi rychlá. Nabízejí dlouhou životnost. Nevyžadují žádnou speciální péči. Dokonale ochrání proti hluku a prachu a poskytnou tolik žádoucí soukromí.

  • Ploty kovové a kované

Představují nadčasovou eleganci. Necháte-li si jejich povrch žárově zinkovat, nepotřebují žádnou údržbu. Nabízejí velmi dlouhou životnost. Neposkytují však potřebné soukromí.

  • Ploty plastové

Jsou mimořádně trvanlivé a stabilní vůči vlivům počasí. Mohou věrně imitovat různé druhy materiálů. Nepotřebují žádnou speciální péči. Jejich barvu můžete snadno sladit s barvou okenních či dveřních rámů.

Foto: profimedia.cz

Zdroj: Jak si zařídit domov - Pěkná, Jana



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 18.03.2023
Reklama
Reklama