Přesazovat jehličnany není obtížné

Přesazovat jehličnany není obtížné
Přesazovat jehličnany není obtížné. Mnoho lidí si myslí opak. Lidé předpokládají, že tyto rostliny rychle vyschnou a zhorší se jejich stav. Není to pravda.

Srpen a září jako ideální období

Pokud budete postupovat správně, můžete zabránit tomu, aby vaše jehličnany vyschly nebo se jinak poškodily. Je dobré přesadit jehličnany ve správný čas. To platí nejen pro jednotlivé rostliny, ale také pro celý živý plot z jehličnanů. To samozřejmě platí i pro všechny ostatní odrůdy jehličnanů. Srpen a září jsou proto obzvláště vhodnými měsíci pro výsadbu nebo přesazování jehličnanů. Je to možné i o něco dříve nebo později, ale během mrazu byste jehličnany přesazovat neměli.

Jak velká má být výkopová jáma?

Vyberte si nové místo pro jehličnany a poté nejprve začněte kopat nové výsadbové jámy pro jehličnany na správném místě. Jakmile jsou jehličnany vykopány ze země, měly by být také co nejdříve zasazeny zpět do země. Čím kratší dobu musí jehličnany čekat na opětovné zakopání, tím lépe pro jejich stav. Vykopejte nové výsadbové jámy, které jsou dostatečně velké. Doporučuje se, aby příslušné výsadbové jámy byly alespoň dvakrát větší, než kořenový bal jehličnanů a o polovinu tak hluboké. Smíchejte půdu výsadbových jam s větším množstvím čerstvé zeminy pro výsadbu. Tímto způsobem budou mít vaše jehličnany dobrý start hned po přesazení a skutečně využijí další živiny a minerály.

Jak správně vykopat jehličnan

Poté můžete začít vykopávat jehličnany ze země rýčem. Stromky však opatrně vykopejte ze země a rýčem propíchněte celý kmen, ale měli byste udržovat dostatečnou vzdálenost od kmene, jinak hrozí poškození kořenů jehličnanů. Nejlepší, co můžete udělat, je použít jako vodítko dvojnásobek průměru stromu. K této zahradnické práci vždy používejte ostrý rýč. Při vytahování rostliny ze země zapíchněte rýč svisle do země. Kopejte také dostatečně hluboko, abyste mohli dostat ven celý kořenový bal. Jehličnany v nádobách jsou také hezkou volbou pro vaši zahradu.

Zdroje: Gardening Guru

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.08.2024
Reklama
Reklama