Jakou barvu byste měli zvolit na okenní rámy?

Jakou barvu byste měli zvolit na okenní rámy?
Jakou barvu byste měli zvolit na okenní rámy? Výběr správné barvy je zásadní pro zajištění úspěšného a odolného nátěru okenních rámů.

Barva na dřevěná okna

Nejlepší barva bude záviset na materiálu, ze kterého jsou vaše okna vyrobena – ať už je to dřevo, kov nebo plast. Dřevěná okna těží z vysoce kvalitního vnějšího nátěru, který je navržen tak, aby byl odolný a odolný vůči povětrnostním vlivům.

Jaké jsou možnosti:

Akrylová latexová barva: Tato barva na vodní bázi je nejlepší volbou pro dřevěná okna z několika důvodů. Za prvé je uživatelsky přívětivá a rychle schne, často během jedné až dvou hodin, což vám umožní nanést více vrstev za jeden den. Díky své pružné povaze je odolná proti praskání a odštípnutí. Akrylový latex se také snadno čistí; Stačí voda a mýdlo. V neposlední řadě je méně toxická než barvy na bázi oleje.

Olejové barvy: I když se v dnešní době méně běžně používají, olejové barvy mají své přednosti. Nabízejí bohatou, lesklou povrchovou úpravu, která může dřevěným oknům dodat hloubku a charakter. I když vyžadují delší dobu schnutí – často osm až 24 hodin, v závislosti na podmínkách – mohou vytvořit hladší povrch, protože barva má čas se před zaschnutím vyrovnat.

Kovová okna

Je méně pravděpodobné, že budete muset natírat moderní kovové rámy, ale to neznamená, že nemůžete.

Smaltová barva: Tato olejová barva je speciálně vyvinuta pro kovové povrchy a je vynikající pro venkovní kovová okna vystavená různým povětrnostním podmínkám. Výjimečně dobře přilne, čímž snižuje pravděpodobnost odlupování a loupání. Poskytuje také tvrdý, lesklý povrch, který odolá opotřebení.

Plastová okna

Pokud vás zajímá, zda můžete natírat plastová okna, odpověď je jednoznačně ano – ale budete muset podniknout několik dalších kroků, abyste zajistili kvalitní a dlouhotrvající povrchovou úpravu.

Barva specifická pro PVC: Běžné barvy jednoduše nepřilnou k PVC, proto si místo toho vyberte speciálně vyvinutou barvu z PVC. Jsou navrženy tak, aby se bezpečně přilnuly k plastu a zajistily odolnou a dlouhotrvající povrchovou úpravu. Než začnete malovat, měli byste nanést základní nátěr u PVC, abyste maximalizovali přilnavost. Můžete použít i jiné exteriérové barvy, ale vždy si ověřte pokyny výrobce, abyste se ujistili, že konkrétně zmiňují PVC.

Různé typy barev pro natírání okenních rámů

K dispozici jsou tři základní povrchové úpravy: saténový, lesklý a matný. Zde je stručný průvodce každým z nich:

Saténový povrch: Jedná se pravděpodobně o nejoblíbenější volbu pro okna a nabízí nízký až střední lesk. Čistí se snadněji než matný povrch. Saténové povrchy poskytují jemný, sametový vzhled a dobře se hodí do tradičního i moderního prostředí.

Lesklá povrchová úprava: Je známá svými vysoce reflexními vlastnostmi a nabízí lesklý vzhled podobný sklu. Je extrémně odolná a dobře snáší opakované čištění, takže je ideální pro oblasti s vysokým provozem nebo okna, která jsou vystavena více nečistotám a špíně než obvykle.

Matný povrch: Matný povrch, který nabízí malý nebo žádný lesk, poskytuje plochý, texturovaný vzhled. Tato povrchová úprava je méně odolná než satén nebo lesk a je náchylnější k nečistotám a špíně.

Potřebujete jinou barvu na vnitřní okna?

Odpověď zní ne, obecně nepotřebujete jiný typ barvy na vnitřní stranu oken ve srovnání s vnější. I když vnitřní strana okna není tolik vystavena vnějším povětrnostním podmínkám, jako je déšť a vítr, může být stále vystavena vlhkosti z kondenzace, zejména v místnostech s vyšší vlhkostí, jako jsou kuchyně nebo koupelny. Vnitřek rámu se navíc může vlhnout, pokud okny pronikne déšť nebo mlha. Z estetických důvodů budete navíc pravděpodobně chtít zachovat stejnou barevnou úpravu na obou stranách okna. Proto je často nejlepším postupem použít na vnitřní stranu oken stejnou trvanlivou barvu odolnou vůči povětrnostním vlivům, jakou jste použili zvenčí.

Zdroje: The Independent

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.08.2024
Reklama
Reklama