Zahradnické práce na počátku září

Zahradnické práce na počátku září
Zahradnické práce na počátku září. Na zahradě je práce stále dost a současné období není výjimkou. Pokračujeme ve výčtu aktivit, na které byste na svém pozemku neměli zapomenout.

Vysaďte trvalky a keře

Pozdní léto je ideální čas pro výsadbu trvalek a kvetoucích keřů v mnoha oblastech. Zakoření během chladného a vlhkého podzimního počasí a budou připraveny rozkvést příští jaro a léto. Mezi dobré kandidáty na výsadbu nyní patří hortenzie, denivky, lilie, rozchodníky, okrasné trávy, pivoňky a kosatce. Jen se ujistěte, že rostliny dobře zaléváte, pokud panuje horké a suché počasí. Mulčování záhonů také pomáhá zachovat půdní vlhkost.

Stálezelené rostliny

Pokud je srážek málo, ujistěte se, že udržujete stálezelené stromy a keře hydratované. Protože rostliny jako tis nikdy nepřecházejí do úplného klidu, jejich kořeny by měly být mírně vlhké, aby pomohly rostlině přežít vysušující zimní větry, zvláště pokud žijete na severu. Pokud začnete zalévat stálezelené rostliny nyní, budou mít kolem kořenů dostatek půdní vlhkosti, než teploty pod bodem mrazu znemožní zavlažování. Nově vysazené stálezelené rostliny jsou obzvláště citlivé na suchou půdu, takže se ujistěte, že mají alespoň centimetr vody týdně.

Sklízejte bylinky

Ačkoliv bylinky lze sklízet po celé léto, oleje zodpovědné za nejintenzivnější chuť a vůni jsou na svém vrcholu koncem léta, těsně před květem rostlin. Ořezávejte listy brzy ráno po zaschnutí rosy, ale předtím, než je slunce začne spalovat. Jedním z nejjednodušších způsobů skladování bylinek je opláchnout je pod studenou vodou, hrubě nasekat a umístit do misek na kostky ledu naplněných vodou. Poté jednoduše vložte tácy do mrazničky a vyndejte zmrazené bylinky, jak potřebujete.

Zvažte hnojení

Měli byste přestat s hnojením růží, stromů, keřů a vytrvalých květin. Hnojení rostlin v pozdním létě a na podzim podporuje nový růst, který pravděpodobně nepřežije zimu. Pokud hnojení rostlin nyní omezíte, zocelí se dříve, než udeří mrazivé teploty.

Sklízejte cibuli a brambory

Brambory a cibule budou připraveny ke sklizni, jakmile listy rostlin zhnědnou a opadnou. Opatrně kopejte kolem každé rostliny a zvedněte plodinu z půdy. Po kopání použijte zahradnické nůžky k odříznutí odumřelých listů. Poté přesuňte brambory a cibuli na týden až deset dní na stinné, dobře větrané místo, aby se zkazily. Proces vytvrzování zpevňuje pokožku a prodlužuje trvanlivost. Po vytvrzení pečlivě vykartáčujte veškerou přebytečnou zeminu, která stále ulpívá na pokožce. Brambory skladujte v dobře větraných koších nebo koších v tmavé místnosti. Pokud jsou vystaveny světlu, skladované brambory zezelenají a budou nepoužitelné. Cibuli lze skladovat v síťovaných sáčcích zavěšených ze stropu v chladné a tmavé místnosti.

Zdroje: Costa Farms

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.09.2024
Reklama
Reklama