Jak se zbavit mechu na zahradě?

Jak se zbavit mechu na zahradě?
Chcete-li mít pěkný a zdravý trávník, bez mechu, je potřeba se o něj řádně a pečlivě starat. Potřebuje pravidelně sekat, zavlažovat a hnojit. Výskyt mechu v trávníku má hned několik důvodů. Jaké to jsou a jak se mechu zbavit?

Nedostatek živin

Jedná se o nedostatek živin především ve vrchní vrstvě půdy. Základ představuje dusík. Mech není na živiny tolik náročný.

Zhutnění půdy

To způsobuje nadbytečné šlapání. Často se objevuje na trávnících, které slouží ke sportovním účelům. Důvodem mohou být také jílovité půdy nebo její zamokření. Trávník špatně dýchá a začne se v něm objevovat mech. Pokud se objevují vydupané plochy, je potřeba je pravidelně provzdušňovat a to pomocí vertikutátoru. Vrchní vrstvu můžete posypat pískem, který smícháte s kompostovou zeminou.

Velký stín a vlhkost

Stín mohou způsobovat budovy, zdi, ploty nebo stromy. Díky němu se trávníku nedostává potřebné množství světla. To je jedna z podmínek, které vyhovují mechu. Objevuje se v blízkosti vzrostlých stromů, v okolí zdí a v zákoutích. Pokud nelze stín odstranit, je vhodné zde vysadit třeba břečťan nebo zběhovec.

Vzhledem k tomu, že mech miluje vlhko, dejte pozor na nadměrné zalévání. Pokud se v některých místech, po silných deštích, drží voda, je vhodné zamyslet se nad vybudováním drenážního systému.

Krátký sestřih trávníku

Sečete-li trávník příliš nakrátko, připravujete tak prostor pro růst mechu. Trávník se díky tomu oslabí a nemá dostatek času na to, aby zhoustl. Ideální výška je v rozmezí 3-5 cm. Díky ní si trávník udrží potřebnou vláhu a dobře se zahustí. Nedá tak mechu šanci, aby rostl.

Mechanické odstraňování mechu

Velmi často majitelé zahrádek a trávníku mech odstraňují mechanickým způsobem – vyhrabávají jej pomocí ostrých železných hrábí. Na trávník také rozhazují mletý vápenec. Ten je však vhodné používat pouze v případě, kdy je pH pod 5,5. Častým vápněním může dojít ke změně skladby trávníku.

 

Zdroj: Jak si zařídit domov - Pěkná, Jana

Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 24.03.2023
Reklama
Reklama