Jak odstranit klíšťata z okolí domu?

Jak odstranit klíšťata z okolí domu?
Jak odstranit klíšťata z okolí domu? Zaměřte se na jejich nejoblíbenější místa. Klíšťata se zdržují na zarostlých a travnatých místech s dostatkem stromů a stínu. Mají také rádi vlhkost.

Dávejte pozor v lese

Nejčastěji se vyskytují na místech, kde se nachází jejich nejoblíbenější hostitel – jelen. Pokaždé, když se pohybujete v lesích nebo vysoké trávě, nacházíte se na území nepřítele.

Nejlepší možný způsob, jak zamezit výskytu klíšťat na vaší zahradě, je nevytvářet jim vhodné podmínky k pobytu.

Prořezávejte křoví

Nejprve se zbavte všech míst, která si klíšťata oblíbila. Nejlepší způsob, jak toho docílit, je udržovat krátce zastřižený a upravený trávník, vynášet suchou trávu a uschlé větve a nikdy nenechat křoví přerůstat. Vyvarujte se přerůstání trávy a zamezte rostlinám a keřům vytvářet nepřehledná zákoutí. Klíšťata jsou tak trochu jako upíři – nejen že sají krev, ale také nesnáší slunce. Toto mějte na paměti při úpravě vaší zahrady. Čím více slunce, tím méně klíšťat.

Pravidelně sekejte trávu

Časté sečení trávníku zabraňuje klíšťatům přežívat ve vysoké trávě. Upravený trávník nejen odradí brouky, ale také zabezpečí rychlé usychání ranní rosy. Zbavte se veškeré vysoké trávy kolem domu. Používejte nůžky na trávu pro pečlivé tvarování rohů a okrajů. Vytvořením holých míst klíšťatům zošklivíte jejich každodenní namáhavý pohyb. Při troše štěstí si najdou nějaké zvíře, na kterém odcestují z vašeho pozemku.

Odklízejte uschlé listí

Pokud nemohou klíšťata přežívat v trávě, najdou si jiné stinné místo. Vlhká a tmavá zákoutí, keře, a především uschlé listy jsou rájem pro klíšťata. Nedovolte stohům mrtvé vegetace zaneřádit vaši zahradu.

Používejte hubící prostředky

Pro prevenci používejte ověřené a bezpečné hubící prostředky od konce jara do začátku léta. Jeden zásah na zahradě na konci května, případně na začátku června, může snížit počet klíšťat až o 50 %. Vybírejte pouze pesticidy povolené v oblasti vašeho bydliště a vždy dbejte na příbalový leták. Vhodné jsou například pesticidy, které obsahují lambda-cyhalothrin a esfenvalerát.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.08.2024
Reklama
Reklama