Prevence před klíšťaty

Prevence před klíšťaty
Prevence před klíšťaty. V boji proti klíšťatům můžete zařadit celou řadu opatření, díky kterým se vám určitě podaří jejich počet výrazně omezit. Poradíme, jako na to.    

Oploťte zahradu

Použití oplocení zabrání větším zvířatům pohybovat se volně po Vaší zahradě. Klíšťata jsou přenášena především savci, proto oplocení pozemku pomůže omezit jejich výskyt. Mimo to, například srnky okusují zahradní stromky, nebo lišky a kuny mohou být hrozbou pro vaše domácí mazlíčky. Na zahradě jsou stejně nežádoucí jako klíšťata.

Dřevo na topení mějte srovnané na suchém místě

Stejně jako křoví a suché listí, i dřevo na podpal vytváří vhodné tmavé a vlhké prostředí. Skladování na čistém a suchém místě odpírá klíšťatům jejich vysněný ráj. Zároveň suché prostředí připraví dřevo na okamžité použití v další topné sezóně.

Nenechávejte děti hrát si v místech s větším výskytem klíšťat

Ujistěte se, že si děti hrají mimo místa s vysokou trávou a hustým křovím. Jestliže je konstrukce houpačky obrostlá travou, okamžitě použijte nůžky na trávu.

Důkladně uklízejte místa pod ptačími krmítky

Klíšťata ráda “hnízdí” pod ptačími krmítky. Jedině pravidelným úklidem klíšťata odradíte.

Kontrolujte se

Pravidelně kontrolujte sebe, své děti i domácí mazlíčky, především po návratu z procházek přírodou. Klíšťata hledejte ve vlasech, pod pažemi nebo na nohou. Pokud nějaké naleznete, odstraňte jej speciální pinzetou. Buďte opatrní a zakousnuté klíště nemačkejte - mohlo by do rány po kousnutí vyloučit látky, způsobující různé nemoci - například Lymskou boreliozu.

Vyrobte si přírodní repelent 

Doma si sami můžete vyrobit přírodní repelent. Nejlepší je použít 500 ml rozprašovací lahvičku. Repelent z citrusových plodů. Účinnou zbraní jsou citrusy, kterým se klíšťata vyhýbají. Jak na to: Přiveďte k varu dva hrnky vody a přidejte dva nakrájené citrony, limetky, pomeranče nebo grapefruity – samotné nebo v kombinaci. Vařte zprudka asi minutu, potom nechte hodinu lehce probublávat. Ovoce vyndejte a nechte vychladnout a směs přelijte do rozprašovače. Používejte přímo na tělo a všude tam, kde by se klíšťata mohla vyskytovat. Dalšími přírodními repelenty jsou například muškátové, levandulové nebo mátové esenciální oleje. Tyto přípravky ale nejsou bezpečné pro kočky. Nepoužívejte je tedy v jejich blízkosti.

Další tipy

Klíšťata nejlépe přežívají ve vlhkých a zalesněných oblastech. Nemají ráda slunce a sucho. Toto je dobré mít na paměti zejména při plánování a udržování zahrady. Na prevenci proti klíšťatům a sametkovcovitým můžeme požít také sírový prášek, rozprášený na kotníky, boty a nohavice před výlety do přírody. Prášek můžeme použít i na psy, nebo ho rozmístit pod keře a stromy.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.09.2024
Reklama
Reklama