Jak založit kompost?

Jak založit kompost?
Lidé se v posledních letech vracejí k ekologičtějšímu způsobu života a kompostování patří mezi prvky, které s takovým způsobem života úzce souvisí.

Základem každého kompostu jsou organické materiály rozkládající se v půdě, obohacují její strukturu a přidávají základní živiny. Jakmile se přírodní složky rozloží, změní se na humus, základní prvek při produkci bohaté, úrodné půdy, která je také zodpovědná za produkci zdravých rostlin.

Jak s kompostováním začít

V první řadě je potřeba vytyčit místo, kde budete kompostovat a řádně ho ohradit nebo použít nádobu na kompostování. Místo pro kompostování by mělo být velké přibližně 2 metry a vysoké do 1,5 metru. Nicméně je snadné přizpůsobit si kompostovací systém tak, aby vyhovoval vašim specifickým potřebám.

Co můžete na kompost dávat?

Co rozhodně do kompostu patří jsou organické materiály, například listí ze stromů, veškeré rostliny, sláma, odřezky trávy, hnůj a některé zbytky z kuchyně. Se zbytky z kuchyně buďte opatrní, do kompostu bez obav hoďte veškeré zbytky z ovoce a zeleniny, vaječné skořápky, kávovou sedlinu.

Všeobecnou pomůckou může být, že do kompostu patří hnědě a zelené organické materiály. Zelené položky (tráva, zbytky z kuchyně) do kompostu přivedou potřebný dusík. Hnědé matriály (listí, drobné věci ze dřeva) obohatí kompost o uhlík.

Co do kompostu rozhodně nepatří

Mnoho lidí hází do kompostu zbytky masa, tuk a kosti, což není dobrý nápad. Může to do kompostu zanést živé parazity, kteří přilákají zvířata.

Pro správné kompostování je důležitá vlhkost

Při kompostování musíme vždy dbát na dostatečnou vlhkost a cirkulaci vzduchu. Kompost by měl být vlhký, ale ne mokrý. Proto je nutné alespoň jednou týdně kompost prohrábnout vidlemi. Tím docílíte lepšího provzdušnění a urychlíte rozklad.

V závislosti na použitých materiálech a velikosti kompostové hromady může rozklad trvat týdny nebo měsíce až rok.

Foto: profimedia.cz

Zdroj: Zdraví z boží lékárny - Marie Treben



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 28.04.2023
Reklama
Reklama