Jak si připravit směs na beton

Jak si připravit směs na beton
Jak si připravit směs na beton. Kupte nebo si připravte suroviny, tedy písek, cement, štěrk či drobný rozdrcený kámen.

Jaký vybrat beton

Normálně byste měli potřebovat Portlandský cement typu I (cement na obvyklé použití) nebo typu II (používaný na konstrukce ve vodě nebo půdě s malým množstvím síranu, nebo když se obáváte hromadění tepla), písek a štěrk nebo drcený vápenec. Spočítejte potřebné množství betonu vynásobením šířky obsahem betonované plochy. Kupte potřebný beton na projekt. 

Připravte si míchací nádobu

Vytvořte míchací krabici z dřevěných prken nebo materiál míchejte v robustním kolečku. Bude-li nutné více betonu, půjčte si nebo pronajměte si pro snížení množství lidské práce míchačku.

Postavte bednění

K ohraničení mokrého betonu postavte bednění po vnějším obvodu prostoru, do kterého budete beton lít. K postavení bednění použijte desky ze stavebního dřeva. Desky dobře sevřete a ujistěte se, že jsou dostatečně silné, aby udržely váhu betonu. Ujistěte se, že je bednění rovnoměrné. Pokud pod betonem pokládáte potrubí, ujistěte se, že je na správném místě. Zkontrolujte, že rozměry bednění odpovídají rozměrům ve vašich plánech.

Smíchejte cement s pískem

Připravte suchou směs smícháním směsi cementu s pískem. Existuje několik obvyklých směsí a metod pro přípravu betonu.

První možnost: Základní směs na maltu (ne beton) se vytvoří použitím vody, cementu a písku v poměru 1:2:3 podle objemu.

Druhá možnost: Všestranně použitelný beton se vytvoří cementem pískem a štěrkem v poměru 1:2:3 podle objemu.

Přidejte štěrk nebo rozdrcený kámen

Přidejte štěrk nebo drcený kámen do suché směsi. Přidejte štěrk nebo rozdrcený kámen. Nepřidáte-li příliš mnoho štěrku, nebude mít nepříznivý vliv na pevnost betonu v tahu. Pokud ve směsi nezbude dostatek cementové pasty k zaplnění mezer mezi štěrkem, přidali jste příliš. Přidáte-li příliš mnoho štěrku, je možné, že bude těžké vytvoři na zaschlém betonu hladký povrch.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.09.2024
Reklama
Reklama