Míchání a přeprava betonu

Míchání a přeprava betonu
Míchání a přeprava betonu. Když budete stavět dům, neobejdete se bez betonování. Přinášíme popis, jak správně beton míchat a přepravovat.
  1. Dávkování materiálů

Při plánování stavby rodinného domu nesmíte nic podcenit. Důležité je nic nepodcenit, vyvarovat se chyb. Do základů svého domu potřebujete vysoce kvalitní beton. K výrobě vysoce kvalitního betonu byste měli použít správné a přesné množství každé přísady. Odměřte kamenivo, cement a vodu s 3% přesností množství šarže a příměsi s přesností 5% množství šarže.

Objemové dávkování a hmotnostní dávkování jsou dva nejběžnější způsoby dávkování materiálů. Velikost dávky, potřebná rychlost výroby a požadovaná kritéria pro dávkovací výkon jsou prvky ovlivňující volbu metody dávkování.

  1. Míchání

Beton lze míchat ručně, v pevné míchačce nebo přepravovat, v závislosti na typu a množství požadovaném pro danou práci. Jakákoli metoda míchání betonu musí být barevně homogenní a konzistentní pro maximální tuhnutí. Opět platí, že používání lopat a dalších míchacích nástrojů a ruční míchání cementu může zatěžovat ruce pracovníků, což vyžaduje robustní, odolné rukavice pro zvýšenou ochranu.

Ruční míchání

Strojní míchání

Naklápěcí míchačky

Míchačky bez naklápění

Reverzní bubnový mixér

Míchací nebo míchací mixér

Přepravní míchačka

  1. Přeprava

Beton se přepravuje různě ruční přepravy, operací s dopravním pásem a složitějších projektů, včetně jeřábů a čerpadel. Všechny tyto techniky vyžadují určitou úroveň manuální práce a sofistikované ochranné pomůcky. Společnosti se musí ujistit, že jejich rukavice splňují bezpečnostní kritéria pro cokoli, od fyzického přemisťování trakařů až po obsluhu a zabezpečení velkých typů strojů a zařízení pro přepravu betonu. Beton by měl být co nejdříve dopraven na místo, kde bude uložen, aniž by došlo ke ztrátě homogenity dosažené během míchání. Pokud se k přepravě betonu používají nákladní automobily s míchadly, je povoleno maximálně 2 hodiny od okamžiku míchání; Pokud se používají vozíky bez míchadel, je povolena maximálně 1 hodina. Kromě toho je třeba se během instalace a přepravy vyvarovat segregace. Rozsah a důležitost projektu určují metody používané pro přepravu betonu. Jsou také určeny vzdáleností mezi mísírnami a skládkami a vlastnostmi terénu.

Několik technik pro přesun betonu:

Pánev na maltu

Kolečko

Skluzavky

Kbelík a lanová dráha

Pásový dopravník

Skip a kladkostroj

Čerpání

Zdroje: Khatabook, Pen State Engeneering, NRC

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.04.2024
Reklama
Reklama