Beton svépomocí: Od přípravných prací po nalití

Beton svépomocí: Od přípravných prací po nalití
Beton: Od přípravných prací po nalití do forem. Alfou a omegou stavby domu je betonování. Chcete betonovat svépomocí? Pak musíte postupovat při každé várce stejně, aby jednotlivé várky měly stejné složení a kvalitu.

Co musíte brát v úvahu

Instalace betonu při budování základů domu je náročná práce a každé nalití betonu je jiné. Při lití betonu je třeba vzít v úvahu velikost, tvar, barvu, povrchovou úpravu a složitost projektu. Provedeme vás výrobou betonu, abyste lépe porozuměli tomu, co se děje před, během a po umístění betonu. Beton budete potřebovat, ať už budete stavět na základové pásy nebo základovou desku.

Práce na staveništi

Před nalitím betonu musí být místo připraveno, aby se snížila pravděpodobnost zvedání z rozsáhlých půd a mrazu. U malých projektů použijte ruce k nástrojům k vyčištění oblasti od veškeré trávy, kamenů, stromů, keřů a starého betonu a odkryjte holou zemi. Zařízení pro zemní práce urychlují proces, zejména u velkých nalití. Poté položte a zhutněte podklad z výplňového štěrku, pokud není půda velmi kompaktní a stabilní. Přečtěte si o podloží a podkladech pro betonové desky.

Tvarování

Jakmile je podklad připraven, lze nastavit formuláře. Pro obytné betonové projekty použijte dřevěné formy s kovovými nebo dřevěnými kolíky. Připevněte formy ke kůlům pomocí šroubů nebo speciálních hřebíků, abyste umožnili snadné odstranění po vytvrzení betonu. Formy by měly být v dobrém stavu, měly by být nastaveny tak, aby poskytovaly správný sklon nebo sklon pro odvodnění, a měly by tvořit čisté rohy tam, kde se setkávají navzájem nebo s jinými konstrukcemi. Přečtěte si o konkrétních formách.

Míchání

Pokud používáte pytlovaný beton zakoupený v domácím centru, smíchejte beton s vodou podle pokynů na obalu. U malých desek můžete použít kolečko a lopatu, ale pronájem míchačky betonu může tento proces usnadnit. Pokud váš beton dorazí v hotovém míchacím voze, buben na zadní části kamionu se bude otáčet, aby se beton neusazoval a neztvrdl.

Umístění

Nalijte mokrý beton do forem, dokud nebudou plné až po horní okraj. Zatímco se nalévá mokrý beton, použijte lopaty, hrábě a speciální hrábě na beton k rozhrnutí betonu, abyste se ujistili, že v něm nejsou žádné dutiny nebo vzduchové kapsy. Někdy se ale vyplatí objednat si raději beton od profesionálů.

Zdroje: Khatabook, Concrete Network

Zdroje foto: Pixabay

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.05.2024
Reklama
Reklama