Postup správného vytvrzování betonu

Postup správného vytvrzování betonu
Postup správného vytvrzování betonu. Když stavíte dům, potřebujete kvalitní beton na jeho správném vytvrzení do značné míry závisí jeho vlastnosti.

Bez betonu základy domu nepostavíte. Správné namíchání betonu je velmi důležité, stejně tak jeho postup jeho nalití. Tím ale proces nekončí.  Vytvrzování je proces udržování uspokojivého obsahu vlhkosti a teplota v čerstvě litém betonu po určitou dobu bezprostředně po jeho nalití. Tento proces slouží dvěma hlavním účelům:

  • Zabraňuje nebo doplňuje ztrátu vlhkosti z betonu;
  • Udržuje příznivou teplotu pro hydrataci, aby došlo k definitivnímu vytvrzení.

Rozhodující doba pro zvýšení pevnosti betonu je okamžitě po jeho umístění. V polních podmínkách může teplo a vítr vysušit vlhkost z nalité betonové směsi. Beton, který se nechá zaschnout na vzduchu získá pouze 50% pevnosti kontinuálně vlhkého betonu. Nedostatek vody také způsobuje smršťování betonu, což vede k tahu a napětí v betonu. V důsledku toho může dojít k praskání povrchu, zejména pokud se napětí vytvoří dříve, než beton dosáhne adekvátní pevnosti. Hydratace je exotermický chemický proces, při kterém se uvolňuje teplo. Výběr vhodného vytvrzování proces pomáhá při regulaci teploty během hydratace.

Metody ošetřování
Beton musí být udržován vlhký a při příznivé teplotě:

  • Dodávání vody postřikem (nebo zamlžením) a mokrými kryty. Beton také ochlaďte, protože se voda odpařuje.
  • Zabránění ztrátám vody utěsněním povrchu. Toho lze dosáhnout použitím nepropustného papíru, plastu v podobě fólie, nanášením membránotvorných směsí nebo ponecháním forem na místě.
  • Urychlení nárůstu pevnosti dodávkou tepla a dodatečné vlhkosti do betonu. To se může provádět pomocí páry, izolačních přikrývek a různé techniky ohřevu včetně cívek a forem.

Vytvrzování za různých povětrnostních podmínek
Za normálního počasí bude klíčovým problémem při vytvrzování udržování vlhkého prostředí kolem betonu. Kolísání teploty je není tak velký problém, pokud je teplota betonu udržována nad 5 ° C. Vytvrzení lze proto dosáhnout buď udržováním přimíchávání vody do betonu při předčasném tvrdnutí nebo zamezením ztrát vlhkosti z povrchu utěsněním. Konečná volba konkrétního způsobu použití bude brát v úvahu faktory, jako je hospodárnost, estetika, tvar prutu atd.

Za horkých povětrnostních podmínek je pravděpodobné, že dojde k vytvoření vysokých teplot při současné nadměrné ztrátě vlhkosti, Důležité proto je udržet v betonu vodu. Kontinuální vlhké vytvrzování by mělo být prováděno po celou dobu doba vytvrzování. Pokud to není možné, měly by být betonové povrchy chráněny před vysycháním pomocí některé z výše uvedených metod, aby zůstaly vlhké. Povrchy by měly po vytvrzení pomalu vysychat, aby se snížila možnost praskání povrchu.

Vytvrzování v chladném počasí bude jiné, protože v tomto případě bude nejdůležitější udržování přiměřené a příznivé teploty pro hydrataci. U masivní hmoty vzniká teplo generované betonem. Během hydratace bude dostatečné k zajištění uspokojivé teploty vytvrzování. U menších betonových ploch je dobrou alternativou vytvrzování párou, které poskytuje jak vlhkost, tak teplo. V každém případě minimální příznivá teplota v betonu musí být zachováno rozmezí 10 - 21º C. Velmi nízkým teplotám se lze vyhnout vhodnou izolací.

Doba vytvrzování a teplota
Doba vytvrzování závisí na druhu použitého cementu, poměru směsi, požadované pevnosti, velikosti a tvaru betonu, okolnímu počasí, budoucí expozici podmínek a způsobu vytvrzování. Pro většinu betonových struktur doba vytvrzování při teplotách nad 5ºC by měla být minimálně 7 dní. Lhůtu lze zkrátit na 3 dny, pokud používá se beton s vysokou ranou pevností a teplota je vyšší než 10 ° C.

Zdroje: Khatabook, Pen State Engeneering, NRC

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.04.2024
Reklama
Reklama