Jak správně promíchat a nalít beton

Jak správně promíchat a nalít beton
Jak správně promíchat a nalít beton. Přidejte vodu. Začněte pomalým přidáváním vody do směsi s nepřetržitým mícháním.

Beton musí být dokonale plastický

Stále míchejte, dokud nebude beton dostatečně plastický, aby byl vlit do bednění. Plasticita betonu se měří „propadem,“ který se určí naplněním kovového „propadového“ kuželu namíchaným, mokrým betonem, kdy se kužel trochu nadzvedne a pak se změří, jak daleko se beton prověsí nebo propadne. Obvyklý „propad“ dobrého konstrukčního betonu je mezi 7,5 až 10 cm.

Beton pořádně promíchejte

Míchejte, dokud beton nebude mít jednotnou konzistenci. Celá směs by měla mít stejnou texturu a žádný materiál by neměl zůstat suchý. Pokračujte v míchání další dvě až tři minuty, abyste započali hydratační proces, díky kterému beton nakonec ztvrdne.

Beton nalévejte a vyrovnávejte

Přidejte beton do bednění, poklepejte na všechny rohy, abyste odstranili vzduchové bubliny a nechte ho se rovnoměrně a napevno usadit. Vyrovnejte vršek betonu zednickým uhlazovacím nástrojem nebo hladkou rovnou deskou. Udělejte to táhnutím nadzvednutého nástroje po povrchu betonu. Tomuto postupu se říká „uhlazování“ a uhladí jemnou cementovou pastu na povrchu. Jemná pasta je poddajná, a když se začne „usazovat“ nebo tvrdnou, tak se jednoduše vyhlazuje a konečně upravuje pomocí kartáčování, ometání nebo uhlazováním.

Nechte uschnout a dokončete

Po vyhlazování nechte beton dostatečně ztvrdnou, abyste nezanechali stopy po pomůckách. Rozložte „podložky na kolena“ nebo kusy překližky, po kterých můžete chodit bez toho, abyste se potápěli do betonu. Nalezte na desku s vhodnými ručními nástroji a vyrovnejte povrch betonu. Pro velmi velké desky budete potřebovat „plovák“ a možná i elektrický vyhlazovací přístroj. Jedná se o investici, kterou byste raději měli přenechat profesionálům. Potom, co je beton na místě a hotov, zakryjte ho a chraňte ho několik dní před extrémními teplotami a deštěm.

Ukliďte pracoviště

Shromážděte a omyjte všechny pomůcky a mixovací nádobu hned, jakmile už je nebudete používat. Suchý, tvrdý beton se odstraňuje těžko. Snažte se pronajaté nástroje dobře vyčistit, aby na nich neztvrdly zbytky betonu.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.09.2024
Reklama
Reklama