Konec ohýbání, v trendu jsou vyvýšené zahrádky

Konec ohýbání, v trendu jsou vyvýšené zahrádky
Bolavá záda patří mezi časté potíže zahrádkářů. Neustálé ohýbaní k záhonům, pro vodu apod. způsobuje bolesti, zejména pokud se ohýbáte špatně. Odborníci doporučují jít vždy do dřepu, ne se ze stoje ohnout dolů. V pozici ve dřepu jsou záda mnohem méně namáhaná a nedochází ke zdeformování páteře. Existuje však způsob, kdy je možné ohýbání zcela předejít.

Vyvýšený záhon je postavený nad zemí dvěma způsoby – navršením zeminy nebo s pomocí truhlíků. Podobnou službu udělají také zahradní boxy, které navíc zachovají celistvost záhonu v průběhu času.

Za vyvýšené záhony vám vaše záda poděkují

Již při zakládání vyvýšených záhonů zjistíte, jak pohodlně se vám pracuje. Při samotném pletí záda i kolena jsou ušetřena nadměrného ohýbání a námahy. Zejména pokud na zahradě pracujete často. Vyvýšené záhony mohu být brány jako investice do vašeho zdraví.

Menší péče o půdu

Mnoho zahradníků své vyvýšené záhony neobdělávají, pouze udržují povrchovou úpravu. Kompost, mulč a další „přísady“ stačí aplikovat na prvních pár centimetrů půdy. Půda se zvládne obdělat sama s pomocí červů a kořenů. Zatímco pravidelné obdělávání lidskou rukou má tendenci vyčerpat půdní strukturu, nicnedělání vytváří organickou složku vaší půdy v průběhu času.

Esteticky příjemnější

Ačkoli slouží vyvýšené záhony primárně k pěstování zeleniny, bylinek atd, mají i lepší vzhled než záhony v zemi. Především když je zahrádka před domem, kde by mohl vzhled vadit sousedům. Vyvýšené záhony také usnadňují údržbu cestiček mezi nimi.

Lepší ochrana před zvěří

Asi největší starosti činí zahrádkářům slimáci. Dokáží zničit velkou část úrody a boj s nimi je někdy marný. Vyvýšené záhony jim cestu za vaší úrodou hodně znesnadňují, především když bude lemování zahradních boxů měděné. Na dno zahradních boxů můžete položit zahradní látku, která zamezí přístupu syslům a ostatním podobným zvířatům.

Foto: profimedia.cz

Zdroj: Zdraví z boží lékárny - Marie Treben



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 05.05.2023
Reklama
Reklama