Jak sušit levanduli ve tmě

Jak sušit levanduli ve tmě
Jak sušit levanduli ve tmě. Jemná vonná levandule se snadno sušší a uchovává, takže ji můžete použít ve vonných sáčcích nebo jako součást aranžovaných sušených květin.

Vytipujte si správnou chvíli

Pro sušení levandule je důležité sklidit květiny ve správnou chvíli, když je jejich barva nejoslnivější a jejich vůně nejsilnější. Můžete si vybrat sušení květin v tmavé místnosti anebo na slunci, podle jejich zamýšleného užití.

Skliďte levanduli, než plně vykvete

Uřízněte levanduli u stonku, těsně předtím, než se pupeny rozevřou. To vám zajistí, že sušená levandule si zachová silnou vůni květin a zůstane jí jasně fialová barva. 

Dospělé květy levandule uřízněte těsně nad listy

Snažte se mít zachovat co nejdelší stonek bude možné. Při sklizni levandule zároveň prostříhávejte rostlinu, což jí pomáhá během zimy růst. Pro dokončení vegetačního období bude rostlina potřebovat listy a stonek, proto je nechte na místě.

Dejte levanduli do svazku

Jakmile sklidíte plnou hrst rostlin, svažte je. Přiložte spodky stonků proti vaší dlani, abyste je pečlivě seřadili.

Svažte stonky gumičkou

Omotejte gumičku přes stonky. Omotávejte, dokud nebudou stonky těsně upevněné, ale ne rozdrcené. Použití gumičky místo provázku nebo stužky zajistí, že stonky nevyklouznou z úvazku, jak se budou během procesu sušení scvrkávat.

Najděte tmavé místo k sušení levandule

Sušení levandule pomalu ve tmě je nejlepší způsob, jak zachovat její barvu, protože slunce způsobí vyblednutí fialových květů. Podívejte se po suchém, tmavém místě, kam nedopadá příliš slunce, jako je kůlna, garáž nebo stinné místo pod vašimi okapy.

Pověste svazek levandule vzhůru nohama

Zavěste vlákno gumičky na háček nebo hřebíček. Také můžete na gumičku přivázat provázek k háku nebo k poličce, abyste za něj pověsili levanduli.

Nechte levanduli schnout 2–4 týdny

Občas ji kontrolujte, abyste zjistili, jestli je levandule usušená. Když budete otrhávat květy, měly by snadno odpadnout od stonků. Můžete květy nechat na stoncích, nebo je otrhat pro použití v sáčcích nebo na pečení.

Zdroje: wikiHow, Gardenia, Plantura, The Spruce

Zdroje: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.09.2024
Reklama
Reklama