Vytipujte si správnou chvíli
Pro sušení levandule je důležité sklidit květiny ve správnou chvíli, když je jejich barva nejoslnivější a jejich vůně nejsilnější. Můžete si vybrat sušení květin v tmavé místnosti anebo na slunci, podle jejich zamýšleného užití.
Skliďte levanduli, než plně vykvete
Uřízněte levanduli u stonku, těsně předtím, než se pupeny rozevřou. To vám zajistí, že sušená levandule si zachová silnou vůni květin a zůstane jí jasně fialová barva.
Dospělé květy levandule uřízněte těsně nad listy
Snažte se mít zachovat co nejdelší stonek bude možné. Při sklizni levandule zároveň prostříhávejte rostlinu, což jí pomáhá během zimy růst. Pro dokončení vegetačního období bude rostlina potřebovat listy a stonek, proto je nechte na místě.
Dejte levanduli do svazku
Jakmile sklidíte plnou hrst rostlin, svažte je. Přiložte spodky stonků proti vaší dlani, abyste je pečlivě seřadili.
Svažte stonky gumičkou
Omotejte gumičku přes stonky. Omotávejte, dokud nebudou stonky těsně upevněné, ale ne rozdrcené. Použití gumičky místo provázku nebo stužky zajistí, že stonky nevyklouznou z úvazku, jak se budou během procesu sušení scvrkávat.
Najděte tmavé místo k sušení levandule
Sušení levandule pomalu ve tmě je nejlepší způsob, jak zachovat její barvu, protože slunce způsobí vyblednutí fialových květů. Podívejte se po suchém, tmavém místě, kam nedopadá příliš slunce, jako je kůlna, garáž nebo stinné místo pod vašimi okapy.
Pověste svazek levandule vzhůru nohama
Zavěste vlákno gumičky na háček nebo hřebíček. Také můžete na gumičku přivázat provázek k háku nebo k poličce, abyste za něj pověsili levanduli.
Nechte levanduli schnout 2–4 týdny
Občas ji kontrolujte, abyste zjistili, jestli je levandule usušená. Když budete otrhávat květy, měly by snadno odpadnout od stonků. Můžete květy nechat na stoncích, nebo je otrhat pro použití v sáčcích nebo na pečení.
Zdroje: wikiHow, Gardenia, Plantura, The Spruce
Zdroje: Freepik.com