Pásové základy a jak na ně

Pásové základy a jak na ně
Pásové základy a jak na ně. Standardním řešením základů domu jsou pásové základy. Jsou vytvořeny, jak už samotný název napovídá, z betonových pásů položených do země.  

Základy pod zámrzným bodem

Pásové základy jsou umístěny do země pod nosné zdi a jakékoli nosné sloupy určené pro hlavní konstrukci. Při jejich stavbě se příkopy se vykopou do hloubky nejméně 450 mm (ta je často hlubší v závislosti na typu půdy), což stačí k tomu, aby se základy dostaly pod zámrznou hloubku. Příkopy jsou poté vyplněny betonem minimálně 150 mm pod úrovní terénu. Stěny se staví těsně pod úrovní dokončeného terénu ve zdivu (cihly), přičemž vnější část bude z vybraného vnějšího obkladového materiálu pro stěny nebo sokl, obvykle cihly nebo kámen, těsně pod úrovní terénu.

Základy pouze po obvodu

Existuje možnost využít pásové základy umístěné pouze po obvodu navrhované budovy. Neumisťují se pod nosné zdi ani nosné sloupy. Díky tomu se snadněji nastavují a jsou oblíbenou volbou pro rozšíření domu. Je také důležité si uvědomit, že vzhledem k tomu, že probíhají pouze kolem obvodu domu, strukturální zatížení, které jsou schopny nést, je mnohem menší, což znamená, že i když mohou být vhodné pro některé domy, pro větší nejsou dostatečně nosné.

Možnost rozšíření

Pokud uvažujete o rozšíření domu, budete také muset být v obraze na vhodných základech. Stručně řečeno, pokud nenahrazujete zimní zahradu modulárním systémem, kdy je systém dostatečně lehký, aby vám poskytl pevnější styl rozšíření na stávající základně zimní zahrady, budete potřebovat základy pro vaše rozšíření. Vždy se doporučuje průzkum půdy a počáteční průzkumy terénu nebo zkušební vrty, a zatímco základy výkopových výplní jsou nejběžnějším typem používaným pro rozšíření, stejné proměnné zatížení půdy a konstrukce se budou vztahovat i na vaše rozšíření. Vždy se poraďte s odborníky, abyste se ujistili, že vaše přístavba bude splňovat nezbytné stavební předpisy.

Zdroje: Ultratech CementDamia Cement, Homebulding & Renovation

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.09.2024
Reklama
Reklama