Tipy pro dosažení soukromí na zahradě

Tipy pro dosažení soukromí na zahradě
Soukromí v zahradě je velice důležité. Především pak v prostoru, kde se pohybujeme nejčastěji, kde rádi odpočíváme. Zvědavé pohledy sousedů nebo kolemjdoucích nejsou příjemné nikomu. Jak docílit soukromí? Šikovným pomocníkem je nejen plot, ale třeba i zídka, zahradní stavba, vysoké keře nebo vhodně zvolené stromky či trvalky.

Inspirace na tipy pro soukromí

Než začneme přemýšlet nad tím, jak si zajistit soukromí na zahradě, je potřeba ji nejprve vhodně naplánovat a popřemýšlet nad tím, kam umístit odpočinkovou zónu.

  • Různé druhy keřů

Ideální volbou jsou stálezelené druhy nebo větší trvalky. Ty budou vytvářet clonu především během letní sezóny, kdy se na zahradě pohybujeme nejvíce.

  • Vzrostlé stromy

Tady je potřeba si promyslet, kam je chceme zasadit. Časem totiž mohou být značný problém. Především v případě, kdy větve přesahují na ulici nebo třeba na sousedův pozemek. Také je potřeba je pravidelně upravovat řezem. Vzrostlé stromy navíc mohou vytvářet příliš mnoho stínu, který není vždy žádoucí.

  • Přenosná zeleň

Pořídíme-li si dostatečně veliké květináče, můžeme menší stromky nebo keře pěstovat v nich. Květináče tak snadno umístíme na potřebná místa. Do květináčů však můžeme vysázet i pnoucí rostliny. Ideální je, pokud květináče umístíme na pojízdnou podložku. Bude se nám s nimi snáze manipulovat.

  • Variabilní ploty

Směřuje-li plot do ulice nebo k silnici, pak je ideální volbou plot betonový. Ten utvoří potřebné soukromí a navíc eliminuje hluk a prach. Potřebujeme-li vytvořit plot se sousední zahradou, pak může být třeba dřevěný, kovový nebo živý. Střídáním různých druhů plotů tak dodáme zahradě neopakovatelné kouzlo.

To je jen několik málo tipů, které lze využít pro vytvoření soukromí v zahradě. Pokud se zamyslíme, možná přijdeme ještě i na další varianty, které se budou hodit pro naši konkrétní zahradu.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Pochert, Thoma

Foto: profimedia.cz



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 05.04.2023
Reklama
Reklama