Můžete si udělat táborák z čerstvé nařezaného dřeva?

Můžete si udělat táborák z čerstvé nařezaného dřeva?
Můžete si udělat táborák z čerstvé nařezaného dřeva? Ať už rádi pořádáte setkání s táborákem u chaty, vědět, jaký typ dřeva použít, je nutností, kdykoli plánujete rozdělat oheň, velký nebo malý.

Můžete spálit čerstvě nařezané palivové dřevo v ohništi?

Pokud plánujete rozdělat oheň, možná vás zajímá, jak spálit čerstvě nařezané dřevo, zvláště pokud vám došlo jiné dřevo z vašich zásob. I když je možné spalovat v ohni některé druhy čerstvě řezaného dřeva, jakékoli dřevo, které je považováno za čerstvé, a ještě nevyschlo nebo nevyzrálo, by se nemělo spalovat. Navíc, i když se vám podaří úspěšně zapálit čerstvě nařezané dřevo, které používáte, neexistuje žádná záruka, že oheň zůstane postupný a stálý po libovolně dlouhou dobu. V tomto scénáři je nejlepší držet se palivového dřeva, které bylo zcela vysušeno.

Jak spálit čerstvě nařezané palivové dříví v ohništi?

Nejprve si musíte vybrat druh palivového dřeva vhodného ke spalování. Když je čerstvě nařezané, mezi nejlepší možnosti palivového dřeva pro spalování ve vašem ohništi patří borovice, jasan a javor. Dřevo odpovídajícím způsobem nasekejte a rozdělte dřevo na polovinu, abyste urychlili schnutí (pokud je to nutné). Nechte dřevo co nejdéle zaschnout, během dne jej vystavte slunečnímu záření a použijte ochranné plachty nebo přístřešek, abyste zabránili dalšímu hromadění vlhkosti. Naskládejte na sebe jednotlivé kusy dřeva a vytvořte pyramidu nebo teepee, což umožňuje proudění vzduchu mezi jednotlivými vrstvami dřeva. Pomocí zapalovače dle vlastního výběru začněte spalovat palivové dříví.

Správný výběr je důležitý

Proč záleží na tom, jaký druh palivového dřeva používáte do svého ohniště nebo táboráku? Možná si říkáte, že by měl hořet jakýkoli druh dřeva, bez ohledu na to, jaký typ dřeva používáte a zda bylo řádně vyzrálé a vysušené. Tak tomu však není. Výběr správného dřeva může mít zásadní význam, pokud jde o ohniště nebo táborák. Pokud se rozhodnete použít nesprávné dřevo, včetně čerstvě nařezaného palivového dřeva nebo zeleného dřeva, můžete se setkat s řadou problémů, včetně:

  • Neschopnosti rozdělat oheň v ohništi
  • Neschopnosti udržet oheň, jakmile ho zapálíte
  • Neschopnosti udržet stálé hoření palivového dřeva, které používáte
  • Nadměrné a zbytečné produkce kouře ve vašem táboráku
  • Uvolňování potenciálně nebezpečných chemikálií do okolní atmosféry se v závislosti na druhu spalovaného dřeva a materiálů 

Zdroje: Waldenbackyards, FullserviceChimney, Twin City Fireplace

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.09.2024
Reklama
Reklama