Jak docílit vyzrálého a vyschlého palivového dřeva

Jak docílit vyzrálého a vyschlého palivového dřeva
Jak má vypadat vyzrálé a vyschlé palivové dřevo. V lecčems můžete stav dřeva ovlivnit. Popíšeme kroky, jak získat opravdu dobře vyzrálé palivové dřevo, které bude nádherně praskat a hřát.

Trpělivost přináší výsledky

Počkejte alespoň 6 měsíců a na suché palivové dřevo až 12 měsíců v závislosti na druhu dřeva. Tvrdá dřeva, jako je dub a javor, schnou pomaleji než měkká dřeva, jako je borovice a smrk. Abyste zajistili suché palivové dřevo, počkejte před spálením alespoň 12 měsíců. Chcete-li otestovat, do jaké míry, je dřevo vyschlé, narazte dva kusy dohromady; Suché dřevo zní dutě, mokré dřevo matně.

Nařežte dřevo na správnou délku

Dřevo by se mělo do kamen snadno vejít. Ujistěte se, že je asi o tři palce kratší než šířka nebo délka topeniště.

Před stohováním dřevo rozštípněte

Naštípejte dřevo na správnou šířku, ne více než 15 cm v průměru. Štípání dřeva před stohováním zvyšuje jeho vystavení vzduchu, což podstatně zlepšuje proces sušení.

Skládejte dřevo střídavě do jiných směrů

To zlepšuje cirkulaci vzduchu ve stohu sušeného dřeva a dále snižuje vlhkost.

Palivové dřevo skladujte mimo zem

Použijte palety nebo postavte dřevník, abyste udrželi palivové dřevo alespoň 15 cm nebo více nad zemí, abyste chránili hromadu dřeva před vlhkostí. Jinak vlhkost udělá své.

Zakryjte horní část hromady dřeva, ale boky nechte odkryté

Ideální je konstrukce dřevníku se střechou, která je kousek nad stohem a opět tak umožňuje dobrou cirkulaci vzduchu, ale můžete použít i plachtu. V teplých letních měsících odstraňte plachtu, abyste urychlili schnutí dřeva.

Zdroje: Johnson K-State, Spokane Clean Air, Family Handyman, Stove Industry Association

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.10.2024
Reklama
Reklama