Jak nejlépe skladovat palivové dřevo?

Jak nejlépe skladovat palivové dřevo?
Jak nejlépe skladovat palivové dřevo? Kdo topí v kamnech, potřebuje správně proschlé dřevo. Přinášíme tipy, jak na to, aby vám v kamnech krásně praskalo.

Nejde o složitý problém

Skladování dřeva někteří lidé ke své škodě podceňují. Potom ale sčítají nepříjemné následky, když při zatápění bojují s kouřem a záplavou sazí a navlhlé dřevo nehoří, jak by mělo. Přitom odpověď na otázku, jak správně skladovat palivové dřevo, není tak složitá. Když budete respektovat několik základních zásad, užijete si pohled do plamenů, které budou spokojeně hltat dobře proschlou nálož.

Ideální doba? Dva roky

Čerstvým dřevem nikdy netopte, jenom byste si zanesli komín dehtem. Nebude to hořet z jednoduchých důvodů: Energie se spotřebovává hlavně na odpaření vlhkosti ze dřeva a skutečně vznikajícího tepla bude minimum. Nejlépe je dřevo proschlé po dvou letech skladování. Proto se budeme věnovat konkrétním tipům, jak správně skladovat dřevo.

Nikdy neskládejte na zem

Velmi důležité je, aby dřevo neleželo na zemi, potom vlhne, plesniví, uchytí se na něm houby. Snadnou pomocí je zastřešený dřevník s otevřenými boky a profukující podlahou asi 20 cm nad zemí. Pokud ho nemáte, dá se poměrně jednoduše vyrobit nebo koupit. Řešením také může být uložení dřeva na paletách, protože v takovém případě zespodu proudí vzduch. Dalším pravidlem je nechat dřevo volně, nepokrývat ho plachtou. Když ho zakryjete, prodloužíte tím schnutí. Zároveň neproschne dobře, protože plachta brání správnému odpařování vlhkosti. Lepší je zastřešení, ale mezi stohem dřeva a střechou by měla být větší mezera kvůli cirkulaci vzduchu.

Jeden deštík neublíží

Děsí vás, že nezakryté dřevo zmokne, než ho dostanete pod střechu? Třetí zásadou, jak správně skladovat palivové dřevo, je, že problém s deštěm pustíte z hlavy. Dřevo schne dlouho. Z toho logicky vyplývá, že jeden deštík ho nezničí. Jedná se pouze o povrchovou vodu, která se rychle odpaří. Při dlouhodobém prosychání se pozvolna uvolňuje vnitřní vlhkost z buněčných stěn dřeva. Tam se ale déšť nedostane. Podstatné je neuklízet dřevo vlhké a neukládat ho dovnitř do vlhkých prostor.

Kůrou dolů

Ke skladování je vhodnější dřevo štípané. Skládejte ho křížem krážem. Rychleji vám proschne a bude dobře hořet. Dávejte ho kůrou dolů, tím také podpoříte schnutí, protože i kůra nahoře tvoří bariéru. Tipem, jak správně skladovat dřevo, je dávat ho k jižní straně domu. Tam svítí slunce a proces vysychání tím urychlíte. Známkou správného skladování je, když dřevo získává tmavší či našedlý odstín. Proschlé dřevo by mělo vonět, být lehké a suché a na poklep vydávat dutý zvuk.  

Zdroje: wikiHow, Forestry, Hetas

Zdroje foto: pixabay.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 13.02.2024
Reklama
Reklama