Jak správně řezat a uložit palivové dřevo

Jak správně řezat a uložit palivové dřevo
Jak správně řezat a uložit palivové dřevo. Spalování čistého, suchého a kořeněného palivového dřeva k vytápění vašeho domova šetří peníze, snadno se vznítí a snižuje dopad na kvalitu vzduchu.

Přemýšlejte dopředu

Aby dřevo v chladnějších měsících v ohni účinně hořelo, mělo by být naštípáno, naskládáno na sebe a volně zakryto po dobu nejméně šesti až dvanácti měsíců, v závislosti na druhu dřeva. Zelené dřevo má větší obsah vlhkosti, více kouří a poskytuje méně tepla. Chladné počasí vás pravděpodobně přiměje přemýšlet dopředu o spalování dřeva na zimu. Pokud plánujete letos na podzim zpracovávat dřevo do kamen, připomeňte si některé z našich tipů. A pokud vás více zajímá spalování dřeva než jeho štípání, nezapomeňte, že ne všechno dřevo je stejné. Zjistěte, za co platíte a kolik tepla tuto zimu dodá.

Bezpečné řezání dřeva

Řezání vlastního dřeva do kamen, krbu či ohniště vyžaduje dodržení zásad bezpečnost a jistou zručnost. Pokud motorovou pilu nepoužíváte často, vždy před nastartováním zkontrolujte v návodu k obsluze doporučenou palivovou směs, nastavení sytiče a ovládání plynu. Také se ujistěte, že řetěz je naostřený, olejová nádrž je plná, a máte na sobě ochranu uší a očí, rukavice a dobré pevné boty. Přesné kácení stromů vyžaduje cvik. Kroky zahrnují identifikaci všech nebezpečí v okolí stromu, určení výšky stromu a směru, kterým by měl spadnout, naplánování únikové cesty, provedení zářezu a nakonec provedení zadního řezu nebo kácení. Poté, co je strom pokácen, odstraňte ze stromu nežádoucí větve. Začněte odvětvovat od základny kmene a postupujte směrem k vrcholu stromu. Pracujte pomalu a opatrně. Během odvětvování často dochází k nehodám, protože je špatný základ, překážky ve větvích zhoršují vidění a způsobují zranění při zpětném rázu.

Skladování dřeva

Palivové dřevo skladujte venku. Přineste pouze to, co plánujete spálit okamžitě nebo během několika hodin. Skladování palivového dřeva po delší dobu uvnitř domu, garáže nebo sklepa umožňuje škůdcům, kteří se vyvíjejí nebo skrývají ve dřevě, aby se objevili uvnitř konstrukce. Umístěte hromadu dřeva pryč od zdi domu a od země. Naskládejte dřevo štípanou stranou dolů a směrem od budov. Palivové dřevo naskládané na stěně budovy může způsobit problém s vlhkostí a poskytuje skrytou, přímou cestu škůdce.

Jak urychlit schnutí

Naštípejte dřevo pro rychlejší schnutí. Stohování dřeva ze země (např. na sloupech zavěšených mezi betonovými bloky) zvyšuje cirkulaci vzduchu a sušení. Nejprve spalte starší dřevo, abyste minimalizovali dobu, během které může dojít k jeho napadení škůdci. Zakryjte horní část stohu, abyste jej chránili před deštěm nebo sněhem. Měkké dřevo skladujte a sušte nejméně 6 měsíců a tvrdé dřevo nejméně 12 měsíců. Potom bude v ohni krásně hořet

Zdroje: Johnson K-State, Spokane Clean Air, Family Handyman, Stove Industry Association

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.09.2024
Reklama
Reklama