Jaké dřevo do krbu?

Jaké dřevo do krbu?
Když se ochlazuje, není nic lepšího než si zapálit oheň v krbu. Aby byl krb plně funkční, je třeba do něj vložit dřevo. V tomto článku se dozvíte, jaké druhy dřeva jsou nejvhodnější pro krb, jak je správně skladovat a jak je připravit pro spálení.

Druhy dřeva

Pro krb jsou nejvhodnější tvrdé dřeviny, jako je buk, dub, javor, bříza, olše, jasan, akát nebo habr. Tyto dřeviny mají vysokou hustotu a obsahují mnoho energie, což zajišťuje dlouhodobé a stabilní hoření. Naopak měkké dřeviny, jako je smrk, borovice nebo topol, hoří rychleji a mohou způsobit větší množství sazí.

Skladování dřeva

Dřevo by mělo být skladováno na suchém a větraném místě, aby se snížila vlhkost a zabránilo se plísním a hnilobě. Ideální je mít k dispozici kryté místo, jako je například pergola nebo přístřešek. Dřevo by mělo být skladováno na stojanech nebo paletách, aby se zabránilo kontaktu s vlhkou zemí.

Příprava dřeva

Před spálením je třeba dřevo připravit. Dřevo by mělo být nakrájeno na menší kusy, aby se zvýšila plocha pro spálení a zkrátila doba rozpálení. Kusy by měly být o délce 30-40 cm a tloušťce 5-15 cm. Dřevo by mělo být suché, s vlhkostí pod 20 %. Pokud je dřevo příliš vlhké, může dojít k tvorbě sazí a kouře.

Dřevo do krbu je nezbytnou součástí pro vytvoření příjemné atmosféry v chladných dnech. Pro správné spálení je důležité vybrat vhodný druh dřeva, skladovat ho na suchém místě a připravit ho pro spálení. Pokud budete postupovat podle těchto rad, užijete si krásné a teplé chvíle u krbu.

zdoj: Nápady na podzim a zimu - Pavla Šmikmátorová



autor: Jan Šmrdla - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 25.10.2023
Reklama
Reklama