Jak přilákat na zahradu více ptactva

Jak přilákat na zahradu více ptactva
Ptáci jsou krásným a živým doplňkem naší zahrady. Jejich cvrlikání a majestátnost mohou přinést radost a živost do našeho venkovního prostoru. Pokud chcete, aby se i vaše zahrada stala příjemným domovem pro různé druhy ptactva, existuje několik jednoduchých způsobů, jak je přilákat a přispět k jejich pohodlí a přežití.

POSKYTNĚTE POTRAVU

Nejjednodušším způsobem, jak přilákat ptáky na zahradu, je poskytnout jim dostatek potravy. Umístěte na zahradě různé typy krmítek a naplňte je semeny, oříšky nebo tukovými krmivy. Vybírejte potravu, která je vhodná pro místní druhy ptáků a pravidelně ji doplňujte.

VYTVOŘTE VODNÍ ZDROJ

Ptáci potřebují také přístup k vodě pro pití a koupání. Umístěte na zahradě malou vodní nádržku, například misku nebo pítka, kterou pravidelně doplňujte čerstvou vodou. Můžete také zvážit instalaci malého fontánového prvku, který poskytne ptákům příležitost koupání a zábavě.

VYTVOŘTE BUDKY

Ptáci ocení bezpečné úkryty, ve kterých se mohou schovat před predátory a nepříznivým počasím. Vytvořte na zahradě keře, husté keře, stromy nebo umístěte budky pro hnízdění. Tyto úkryty poskytnou ptákům vhodné místo pro hnízdění a odpočinek. Kromě toho je dobrým nápadem také instalovat budky pro hnízdění pro různé druhy ptáků. Každý druh má specifické požadavky na velikost a umístění budky, takže si před nákupem buďte jistí, jaké druhy ptáků se vyskytují ve vašem regionu.

DBEJTE NA PESTRÝ VÝBĚR ROSTLIN

Vysazujte na zahradě různé druhy rostlin, které lákají ptáky. Květiny s bohatým nektarem přitahují kolibříky a motýly, zatímco rostliny s plody, jako jsou ostružiny nebo hloh, jsou oblíbenou potravou pro mnoho druhů ptáků. Vybírejte rostliny, které jsou přirozeně domácí pro váš region

ČÍM MÉNĚ PESTICIDŮ, TÍM LÉPE

Pesticidy mohou být škodlivé pro ptáky, kteří se živí hmyzem a larvami. Pokud je to možné, snažte se omezit používání chemických postřiků na své zahradě a místo toho zvolte přírodní metody kontroly škůdců.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Zdraví z boží lékárny - Marie Treben



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 21.05.2023
Reklama
Reklama