Rozmnožte jahody a zajistěte si vlastní semena zeleniny

Rozmnožte jahody a zajistěte si vlastní semena zeleniny
Rozmnožte jahody a zajistěte si vlastní semena zeleniny. Začátek podzimu je skvělý čas na výsadbu jahodového záhonu nebo rozšíření stávajícího. Z vypěstované zeleniny také můžete získat semena.

Vypěstujte si zdarma nové jahodníky

Je opravdu snadné vypěstovat si z odnoží stávajících rostlin jahodníků nové. Jahody po odkvětu v létě vysílají spoustu dlouhých šlahounů a vy je nyní můžete použít k vypěstování nových rostlin. Podél šlahounů rostou v intervalech malé rostlinky. Stačí je vložit do půdy nebo do květináčů, pokud je chcete zasadit jinam. Použijte kolíky ve tvaru písmene U vyrobené ze silného drátu pro přichycení rostlin. Rostlinky jahodníků často úspěšně zakoření, aniž byste je přichytit, ale pokud to uděláte, pomůžete je udržet na místě.

Po zakořenění šlahoun odřízněte

Zalévejte jahodníky je za suchého počasí, abyste podpořili jejich růst. Jakmile zakoření, odřízněte mladé rostliny od jejich mateřských rostlin, což by mělo trvat asi měsíc. Nové rostliny přezimují v květináčích buď ve skleníku nebo v chladu, abyste je mohli zasadit na jaře. Pokud zjistíte, že vaše šlahouny již zakořenily v půdě a chcete je přesunout jinam, pečlivě je vykopejte a přesaďte.

Uložte si semena své domácí zeleniny

S blížícím se koncem vegetačního období, zvyšte soběstačnost tím, že si uložíte vlastní semena zeleniny. Nechte na rostlině fazolí několik lusků, aby dozrály do životaschopných semen. Poté je vyloupejte a usušte. Můžete pro další použití schovat také semena ze zeleniny, jako jsou rajčata, papriky a salát.

Nechte rostliny přezimovat

Dvouletá zelenina, jako je cibule, pórek, mrkev a mangold, neprodukuje semena až do následující sezóny. Chcete-li semena, jednoduše nechte několik rostlin přezimovat, aby mohly příští léto kvést a nasadit na semena. Pokud máte na zahradě prostor, stojí to za to zkusit, protože ušetřené semeno znamená ušetřené peníze. Budete mít kvalitní čerstvé semeno, které dobře vyhovovat vašim podmínkám ve vaší zahradě.

Zdroje: Garden Health, Prioryfarm, Gardeners World, Growweg

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.10.2024
Reklama
Reklama