Péče o jahodníky pro dobrou úrodu

Péče o jahodníky pro dobrou úrodu
Péče o jahodníky pro dobrou úrodu. Jahodníky pravidelně zalévejte, zejména když se zakládají nové rostliny nebo v horkém počasí.

Nezapomeňte na slámu

Vyvarujte se navlhčení středu rostliny nebo navlhčení dozrávajících plodů, abyste zabránili vzniku plísně šedé. Brzy na jaře rozsypte kolem rostlin do země univerzální hnojivo podle pokynů na obalu. Od časného jara podpořte kvetení a nasazování plodů tím, že budete jahodníky každý týden nebo dva hnojit hnojivem s vysokým obsahem draslíku.  Zastrčte kolem rostlin trochu slámy těsně předtím, než se začnou vyvíjet plody, nebo kolem každé rostliny položte jahodovou podložku. To pomáhá udržovat bobule čisté a odpuzuje slimáky a hlemýždě. Pomáhá také udržet plevel dole.

Použijte síto pro ochranu

O jahodníky musíte pečovat. Síťoviny lze použít k odrazení ptáků a malých savců od konzumace ovoce. To je třeba opatrně opravit, protože ptáci, ježci, slepýši a další zvířata mohou uvíznout v síti a zemřít. V ideálním případě byste měli použít pevnou síťovou klec s dostatečně velkými otvory, aby se opylovači dostali ke květům jahodníku, které se nemohou natáhnout a zamotat. Budete-li však instalovat volné sítě, zajistíte, aby se žádná zvířata nedostala do pasti.

Jak podpořit růst

Chcete-li podpořit silný růst pro úrodu v příštím roce, po dokončení plodů odřízněte listy do výšky asi 5 cm nad úrovní země a dopřejte rostlinám dobré hnojení univerzálním hnojivem. Odstraňte veškerou starou slámu kolem rostlin, abyste zabránili hromadění škůdců a chorob. Odstraňte veškeré pletivo, aby ptáci mohli sežrat případné škůdce v zemi. Po třech až čtyřech letech se velikost a kvalita plodů snižuje, takže budete muset rostliny nahradit novými. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je množit své vlastní rostliny ze šlahounů, které produkují.

Sklizeň jahod

Před sklizní počkejte, až budou bobule úplně červené, protože po sklizni dále nedozrávají. Jednoduše protlačte stopky prstem a palcem, aby nedošlo k otlačení ovoce. Vzhledem k tomu, že jahody podléhají zkáze, je nejlepší jíst je přímo z rostliny, ideálně ještě teplé od slunce. Neumyté ovoce můžete skladovat několik dní v lednici.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.06.2024
Reklama
Reklama