Proč se listí na podzim barví?

Proč se listí na podzim barví?
Proč se listí na podzim barví? Každý podzim se kocháme krásou podzimních barev. Směs červené, fialové, oranžová a žlutá je výsledkem chemických procesů, které probíhají na stromě.

Továrna na zelenou barvu

Během jara a léta sloužilo listí jako továrny na chlorofyl, který dává listu jeho zelená barva. Tato mimořádná chemikálie absorbuje energii ze slunečního záření. Používá se při přeměně oxidu uhličitého a vody na sacharidy, jako jsou cukry a škrob. Spolu se zeleným pigmentem jsou žluté až oranžové pigmenty, karoteny a xantofyl pigmenty, které například dodávají mrkvi oranžovou barvu. Většinu roku jsou tyto barvy maskovány velkým množstvím zeleného zbarvení.

Chlorofyl se rozkládá

Ale na podzim, kvůli změnám délky denního světla a změnám teploty, listy zastaví svůj proces tvorby zelené barvy. Chlorofyl se naopak rozkládá, zelená barva zmizí a převládnou žluté až oranžové barvy. Současně může dojít k dalším chemickým změnám, které tvoří další barvy vývoj červených anthokyanových pigmentů. Některé směsi dávají vzniknout načervenalé a purpurové podzimní barvě stromů, jako jsou dříny a škumpy, zatímco jiné dávají pomerančové odstíny. Podzimní listí některých stromů vykazuje pouze žluté barvy. Jiné stromy, třeba duby produkují hnědé odstíny. Všechny tyto barvy jsou způsobeny smícháním různého množství zbytky chlorofylu a dalších pigmentů v listech.

Dochází k dalším změnám

S příchodem podzimu dochází k dalším změnám. V bodě, kde je list je připevněn ke stromu, vyvíjí se speciální vrstva buněk a postupně přerušuje tkáně, které podpírají list. Strom zároveň utěsní toto místo, takže když je list nakonec odfouknut větrem nebo spadne vlastní vahou, Zanechává za sebou jizvu po listech. Většina listnatých stromů na severu na podzim shazuje listy. Nicméně odumřelé hnědé listy dubů a několik dalších druhů mohou zůstat na stromě.

Počasí ovlivňuje intenzitu barev

Teplota, světlo a přívod vody mají vliv na stupeň a dobu trvání podzimní barvy. Nízké teploty nad bodem mrazu podpoří tvorbu anthokyanů jasně červené v javorech. Brzký mráz však zářivě červenou barvu oslabí. Deštivý a/nebo zatažené dny mají tendenci zvyšovat intenzitu podzimních barev.

Zdroje: ESF, USDA, Smithsonian, Forestry England

Zdroje: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.10.2024
Reklama
Reklama