Máte na zahradě kuny? Takto je přelstíte!

Máte na zahradě kuny? Takto je přelstíte!
Kuny jsou malá a obratná zvířata, která se často usídlují na zahradách a mohou způsobit nemalé problémy. Poškozují zahradní plodiny, vyhrabávají květinové záhony a mohou zanechat nepořádek svými výkaly. Pokud se potýkáte s tímto problémem, existuje několik způsobů, jak přelstít kuny a minimalizovat jejich negativní vliv na vaši zahradu.

POZOR NA POPELNICE

Kuny jsou zvědavá zvířata a často vyhledávají odpadky jako zdroj potravy. Ujistěte se, že vaše koše či popelnice jsou dobře zabezpečené a pro kuny nedostupné. Použijte odpadkové nádoby s pevnými víky a zvažte použití zámků nebo gumových popruhů, které ztíží kunám přístup.

VYTVOŘTE BARIÉRY

Kuny se často dostávají na zahradu přes ploty, překážky nebo stromy. Vytvořte fyzické bariéry, které jim brání v přístupu na vaši zahradu. Například instalujte plot s malou mříží nebo použijte plot ze silného pletiva zakopaného do země, aby kuny nemohly podhrabat.

REPELENT? PROČ NE!

Existuje několik přírodních repelentů, které mohou kuny odpuzovat. Například esenciální oleje jako levandule, máta nebo eukalyptus mají silný zápach, který kuny nemají rády. Aplikujte tyto oleje na oblasti, které chcete chránit, nebo použijte vonné sáčky naplněné těmito oleji.

MODERNÍ ODPUZOVAČE

Ultrazvukové odpuzovače jsou zařízení, která vydávají vysokofrekvenční zvuk, který je pro kuny nepříjemný. Umístěte takové odpuzovače na strategických místech na zahradě, aby kuny byly odraděny od pobytu v okolí.

VYTVOŘTE JIM NÁHRADNÍ BYDLENÍ

Pokud na zahradě často hnízdí kuny, můžete zkusit vytvořit alternativní místa pro jejich hnízdění. Instalujte speciální budky nebo přístřešky na místech, která jsou vzdálená od oblastí, které chcete ochránit. Tímto způsobem můžete odklonit kuny od rušení na vaší zahradě.

ZÁVĚŘEM

Pamatujte, že přelstění kun vyžaduje trpělivost a soustředěnost. Je důležité pravidelně kontrolovat účinnost zvolených opatření a přizpůsobit je, pokud je to potřeba. S dobře zabezpečenou zahradou a vhodnými odstrašujícími metodami můžete minimalizovat negativní vliv kun na váš venkovní prostor a užít si svou zahradu bez starostí.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Zahrada – Petra Dvořáková



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 09.05.2023
Reklama
Reklama