Netěsnosti střechy jsou nebezpečné

Netěsnosti střechy jsou nebezpečné
Netěsnosti střechy jsou nebezpečné. Zatékání ze střechy do domu je nejenom nepříjemné, ale také nebezpečné. Na co byste měli pamatovat, pokud u vás k takové situaci dojde?

Vznikají plísně

Netěsnosti střechy, které nejsou okamžitě opraveny, mohou způsobit tvorbu plísní. Vlhkost je živnou půdou pro plísně, což je obrovský problém. Plíseň může způsobit zdravotní problémy, ale může také zničit obklady stěn a podlah, dřevěné rámy a stropní dlaždice. Přítomnost plísní může snížit hodnotu a prodejnost vašeho domova. Při prohlídce střechy se nezapomeňte podívat na mech, plísně nebo houby. Nezapomeňte také zkontrolovat stinná zákoutí kolem vaší střechy. Mech, plísně a houby naznačují, že vaše střecha zachycuje vlhkost. Jak se vlhkost hromadí, plíseň by se mohla šířit a způsobit nákladné škody. Plíseň může mít také vliv na zdraví dýchacích cest vaší rodiny.

Kontrolujte podhledy

Udělejte si čas na kontrolu svých podhledů střechy. Podhledové větrací otvory vytvářejí proudění vzduchu, které odvádí teplý podkrovní vzduch z vašeho domova. Když jsou podhledy čisté, pomůže to zabránit hromadění vlhkosti. Pokud jsou však vaše podhledy špinavé a ucpané, může to vést k dalšímu růstu plísní. Nezapomeňte tedy podhledy pravidelně čistit. V opačném případě zkontrolujte prostor, kde se střecha setkává s vnějšími stěnami. Postupem času může hniloba rozežrat opláštění vašeho domova. Možná budete muset použít oplechování, abyste zabránili tvorbě plísní.

Hrozba pro podkroví

Úniky vody ze střechy do domu mohou představovat hrozbu pro vaše podkroví. Netěsnosti způsobí problém s větráním v podkroví. Dochází také k poškození stropu. Pokud si všimnete skvrn od vody, které se táhnou od stropu ke stěnám, můžete mít poškozenou střechu. Voda vytváří na stropě hnědé skvrny, nečistí lak a způsobuje, že omítka praská a roztahuje se. Vlhkost může uniknout do chladného podkroví. V zimě během dne roztaje, kape a v noci opět zamrzne.

Nebezpečí požáru a úrazu elektrickým proudem

Netěsnosti střechy představují nebezpečí požáru, pokud se voda dostane do elektrického vedení v domě. Může zkratovat vodiče. Navíc může při dotyku způsobit usmrcení elektrickým proudem.

Vyšší účty za energii

Příliv vody může zvýšit účty za energii v důsledku nahromadění vody, které zničí izolaci. Pokud k tomu dojde, očekávejte růst účtů za energie.

Zdroje: Above Roofing, Forbes, Bill Ragan Roofing, Todays Homeowner

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.10.2024
Reklama
Reklama