Když střecha nesplňuje stavební předpisy

Když střecha nesplňuje stavební předpisy
Když střecha nesplňuje stavební předpisy. Jedním z úskalí rekonstrukce staršího domu může být situace, kdy stávající střecha nesplňuje stavební předpisy. Jak v takovém případě postupovat?

Hrozí riziko zatékání a požáru

Pokud rekonstruujete starší dům, je velmi pravděpodobné, že bude potřebovat novou střechu. Ta se stává při rekonstrukci prioritou, aby do domu nezatékalo. I kvalitní střechy je třeba vyměnit v průměru každých 25 až 50 let. Navíc střechy starších domů byly často postaveny z dřevěných šindelů, které jsou náchylné k plísním, zatékání a požáru a současným podmínkám už nevyhovují. Výměnu střechy je třeba promyslet, abyste se nedopustili zbytečných chyb.  Bez dobrého plánování to zkrátka nejde. Musíte dodržet postup.

Předpisy specifikují materiály

V závislosti na roce, kdy byl dům postaven, je také zpravidla nutné vyměnit střechu, aby vyhovovala současným stavebním předpisům, které specifikují materiály, tloušťky a stavební postupy pro zajištění bezpečnosti a trvanlivosti. Stará střecha mohla být ve své době v pořádku, ale neodpovídá nejnovějším předpisům.

Do hry se dostává také pojištění

Například v některých státech, kde každoročně dochází k požárům, je vyžadováno, aby střechy byly postaveny z ohnivzdorných materiálů. Existují také předpisy týkající se návrhu střechy: Dodavatelé jsou povinni instalovat odtok vody v každém dolním bodě střechy, pokud není sklon střechy navržen tak, aby voda odtékala přes okraje střechy. Moderní střecha splňující stávající předpisy může být rovněž důležitá pro pojištění domácnosti. Pokud nebude střecha předpisům vyhovovat, může se stát, že vám pojišťovna odmítne stavbu pojistit nebo v případě nějaké pojistné události odmítne pojistné plnění.

Zadejte práci prfesionálům

I ti nejzkušenější kutilové mohou být v koncích, pokud jde o tak náročný úkol, jakým výměna střechy bezesporu je. Výměnu střechy byste proto měli nechat na profesionálním dodavateli. Pomůže vám rozhodnout, jaký typ střechy bude pro váš domov nejlepší, a ujistíte se, že  ve všech ohledech splní vaše místní stavební normy a zohlední klima panující v oblasti, kde se stavba nachází. Pokud se například dům nachází v oblasti s vysokým rizikem hurikánu, můžete se rozhodnout nainstalovat kovovou střechu, která je odolnější vůči silnému větru než například asfaltové šindele.  Můžete volit různou střechu včetně té zelené.

Zdroje: Bankrate

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.05.2024
Reklama
Reklama