Jaké způsoby rekonstrukce střechy existují?

Jaké způsoby rekonstrukce střechy existují?
Jaké způsoby rekonstrukce střechy existují? Starší domy potřebují rekonstrukci střechy, buď kvůli tomu, že do domu zatéká nebo proto, že střecha nevyhovuje současným stavebním předpisům.  

Když střechou zatéká nebo střecha nevyhovuje předpisům

Vzhledem k tomu, že většina střešních krytin po určité době vyčerpá svoje funkční vlastnosti nebo byla střešní krytina špatně instalována a došlo k jejímu porušení, je nutná rekonstrukce, výměna za novou střechu.  Krytiny mají určitou životnost, nevydrží věčně. Dalším oříškem jsou stavební předpisy. Velmi staré střechy jim již nemusejí odpovídat. Jak se poprat s rekonstrukcí, aby netrvala příliš dlouho a zcela nevyčerpala vaši peněženku? Při správné přestavbě domu a rekonstrukci střechy s použitím energeticky účinných materiálů dosáhnete požadovaných výsledků, tedy plně funkční střechy a někdy zvýšíte hodnotu domu využitím podkroví jako obytného.

Jak rekonstrukcí zhodnotíte svůj dům?
Při rekonstrukci domu budete moci dosáhnout těchto výsledků:
Zvětšíte obytný prostor (využití podkroví),
Zvýšíte energetickou účinnosti v domácnosti (úplná nebo částečná výměna izolace, zvětšení tloušťky izolační vrstvy),
Budete šetrnější k životnímu prostředí (díky použití inovativních a udržitelných materiálů),
Zlepšíte mikroklima (použijete přírodní materiály),
Zvýšíte svoji energetickou nezávislost (s využitím solárních panelů nebo kolektorů na vodu),
Prodloužíte životnost svého domova.


Tři způsoby rekonstrukce střechy
První metodou je rekonstrukce prováděná zevnitř bez změny základního střešního materiálu, umožňuje výměnu hydroizolačních a paroizolačních materiálů, instalace izolace a zvýšení její tloušťky, i když na úkor vnitřního prostoru.
Druhou metodou je rekonstrukce zvenku nepoškozeného hotového podkroví. Tato metoda umožňuje vyměnit hydroizolační a paroizolační materiály, instalovat izolaci a zvýšit její tloušťku bez poškození vnitřního prostoru a namontovat novou střešní krytinu (keramická taška, břidlice atd.) nebo vrátit na místo starou střešní krytinu. Druhá možnost ovšem funfuje pouze u maloformátových kusových střešních materiálů.
Třetí metodou je kompletní rekonstrukce podkroví s jeho demontáží, která pomůže při stavbě nové střechy radikálně změnit celkový tvar střechy a výrazně změnit vzhled domu. Při této metodě je nutná pomoc architekta a projektanta.
Veškeré pokrývačské práce spojené s úplnou nebo částečnou rekonstrukcí domů se nejlépe provádějí za teplého a suchého počasí.

Zdroje: DAFA, Alure, Prefa

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.05.2024
Reklama
Reklama